Wachten met inleiden tot 42 weken zwangerschap brengt een verhoogd risico op overlijden van de baby met zich mee. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek van Ulla-Britt Wennerholm e.a., gepubliceerd in The BMJ. 

De studie, waarover medischcontact.nl bericht, omvatte 2760 vrouwen (met een gemiddelde leeftijd van 31 jaar), allen met een ongecompliceerde zwangerschap. Vrouwen werden at random toegewezen aan inleiden na 41 weken (n=1381) of, indien nodig afwachten tot 42 weken (n=1379). Zes baby’s overleden in de tweede groep, hetgeen aanleiding was om de trial te staken. Wat andere, gebruikelijke neonatale uitkomstmaten en het aantal keizersnedes betreft, verschilden beide groepen overigens niet.

De onderzoekers vinden dat vrouwen met een ongecompliceerde zwangerschap gelet op dit sterfterisico de keuze moeten krijgen om in te leiden bij 41 weken. De NVOG heeft inmiddels laten weten het daarmee eens te zijn.

Op basis van de uitkomsten van een Nederlandse studie die begin dit jaar werd gepubliceerd in The BMJ werd tot nu toe gedacht dat er maar een klein verschil zit tussen de risico’s bij het inleiden met 41 weken zwangerschap en afwachten tot de zwangerschap (tot aan 42 weken) vanzelf op gang komt.

De beroepsverenigingen van verloskundigen (KNOV) en gynaecologen (NVOG) herzien momenteel de richtlijn en willen een keuzehulp maken voor vrouwen die 41 weken zwanger zijn.

Induction of labour at 41 weeks versus expectant management and induction of labour at 42 weeks (SWEdish Post-term Induction Study, SWEPIS): multicentre, open label, randomised, superiority trial

Bron: medischcontact.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan