Groepsgewijze online ondersteuning voor Eritrese zwangeren

0
266

Eritrese zwangeren zijn een erg kwetsbare groep in de geboortezorg. Tegelijk is er sprake van een taal- en cultuurbarri猫re. Daardoor is het voor zorgverleners moeilijk om deze vrouwen goed te informeren. Daarom is er nu groepsgewijze online ondersteuning op basis van het Centering-model.

Elke maand start er weer een nieuwe online groep voor Eritrese zwangeren. De vrouwen mogen kosteloos meedoen en iedereen is welkom. Het maakt niet uit waar iemand woont.

Informatiesheet voor verwijzers

De aanmelding is heel simpel. In de聽informatiesheet vind je alle informatie die je nodig hebt. Deel deze sheet actief binnen het VSV en IGO, met je collega鈥檚 en op de afdeling. Iedereen mag iemand verwijzen, zowel uit de eerste als tweede lijn en 贸贸k uit de informele zorg. De sheet bevat ook informatie over wat je zelf voor een Eritrese zwangere kunt betekenen.

Online sessies

Het aanbod bestaat uit tien actieve online Centering-bijeenkomsten. Deze worden aangeboden door een verloskundige en een cultuur-mediator. De vrouwen praten met elkaar in de eigen taal over thema鈥檚 rond zwangerschap, bevalling en geboorte. Zo wordt bijvoorbeeld gesproken over wie ze kunnen bellen als ze vragen hebben of als de bevalling begint. Ook komen thema鈥檚 als huiselijk geweld en besnijdenis aan bod.

Van tien naar vijfentwintig sessies

Vanaf 2022 lopen de groepen door tot het kind twee jaar oud is. De vrouwen die meedoen aan de online-groepen voor Eritrese zwangeren gaven namelijk aan dat ze ook graag Centering-bijeenkomsten willen bijwonen nadat hun baby geboren is. Daarom wordt in 2022 het aantal sessies uitgebreid, van 10 naar 25聽gedurende de eerste 1000 dagen; vanaf de zwangerschap tot het kind ongeveer twee jaar oud is

Waarom dit aanbod?

Naast de taalbarri猫re weten Eritrese zwangeren nog weinig van de Nederlandse cultuur en geboortezorg. Het verschil met hun eigen land is groot. Tegelijk is het een heel kwetsbare groep in de geboortezorg. Zwangere vluchtelingen in Nederland lopen meer risico op moedersterfte, babysterfte en complicaties rond zwangerschap en geboorte. Het is daarom extra belangrijk dat deze zwangeren op tijd in beeld komen en weten bij welke klachten ze de verloskundige moeten bellen.

Lees verder>>

Volg dit project via LinkedIn of kijk voor meer informatie op de projectpagina

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here