Een te vroeg geboren kind wassen, de temperatuur meten, luiers verschonen: allemaal zaken die veel beter door de ouders kunnen worden gedaan in plaats van door verpleegkundigen. Binnen bepaalde grenzen is dat beter voor kind én ouders.

Dat blijkt uit een groot Canadees onderzoek waarover RTL Nieuws bericht. Voor het onderzoek onderzochten de Canadezen de gezondheid van 1800 baby’s op de intensive care-afdelingen in 26 ziekenhuizen in Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. De ene helft van de couveusebaby’s kreeg de zorg van hun eigen ouder én het ziekenhuispersoneel, de andere helft van alléén het ziekenhuispersoneel. Voor de eerste groep bleek dit zeer positieve effecten te hebben op de gezondheid van zowel het kind als de ouder.

‘Werken’ op de afdeling

Ouders hadden een speciale training gevolgd en moesten zes uur per dag, vijf dagen per week, ‘werken’ op de afdeling. De baby’s werden door de ouders gewassen, gevoed en aangekleed. Ook dienden ze medicijnen toe, verschoonden ze luiers en namen ze de temperatuur op.

Voordelen

Bij kinderen die door hun eigen ouders werden verzorgd, bleek na drie weken het gewicht te zijn toegenomen. Ouders ervoeren minder stress en hadden, als het kind eenmaal thuis was, minder problemen met het geven van borstvoeding.

Anton van Kaam, hoogleraar neonatologie in het AMC, vindt het een goed idee om ouders meer te betrekken op de intensive care. “Ouders zien heel goed de signalen van hun kind. Als het kind stiller is dan normaal, dan zie ze dat. Wij als artsen missen die informatie.” Hij noemt het Canadese onderzoek ‘belangrijk’.

Ouders mogen weleens een schone luier geven of de temperatuur meten. Veel verder gaat het op dit moment nog niet. Maar wat de hoogleraar betreft komt daar verandering in. Zo’n training voor ouders ziet hij wel zitten. Al zet hij nog wel een paar kanttekeningen. “Tot hoe ver ga je ouders toelaten? Wat is de grens? Laat je ouders ook medicijnen inspuiten? Dat lijkt mij niet. Dus dan moet je een grens definiëren.”

Traumatische ervaring

Tjarda den Dunnen, voorzitter van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen, ziet zich door de resultaten van het onderzoek gesterkt in haar missie: ouders meer betrekken bij de zorg voor premature baby’s. Ook omdat het krijgen van een te vroeg geboren baby een heftige, stressvolle periode is. “Het is een hele traumatische ervaring. Je bent als ouder angstig. Kinderen die zo vroeg geboren worden kunnen bijvoorbeeld zomaar stoppen met ademen, het is geen reflex. Dat is heel confronterend. Je bent je heel bewust dat het zomaar kan stoppen.”

Volgens Den Dunnen kom je als moeder terecht in ‘een wereld die niemand ooit voor ogen heeft gehad’. “Je kind ligt in een couveuse, aan allerlei draden en apparatuur. Je voelt dan vaak ook niet direct dat dit jouw kind is. Angst en onzekerheid overheersen.”

Angstige periode

Ook als het kind uiteindelijk naar huis mag, breekt voor ouders een spannende tijd aan. Den Dunnen herinnert zich nog dat ze op een dag wel honderd keer bij haar zoontje ging kijken of die nog ademde. Ouders die meer betrokken worden in het ziekenhuis, zullen beter met die angstgevoelens om kunnen gaan, denkt ze.

Hoogleraar Van Kaam: “Thuis zorg je ook voor je kind. Eigenlijk is het heel logisch dat je ouders veel meer betrokken laat zijn.”

Effectiveness of Family Integrated Care in neonatal intensive care units on infant and parent outcomes: a multicentre, multinational, cluster-randomised controlled trial

Bron: RTL Nieuws

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan