Continue begeleiding door een verloskundige leidt tot betere uitkomsten en minder interventies. Er is vaker een spontane vaginale bevalling en kunstverlossingen en keizersneden komen minder voor. De vliezen worden minder vaak kunstmatig gebroken en er hoeft mogelijk minder ingeknipt te worden. Bovendien leidt dit tot lagere kosten, meer werkplezier en het behoud van verloskundigen. Dit blijkt uit een recente systematische review.

Het staat als een paal boven water dat meer tijd voor de zwangere vrouw leidt tot betere uitkomsten, minder interventies en lagere kosten. “Meer tijd voor de zwangere bij de verloskundige en continuïteit van zorg, daar pleiten wij voor”, zegt KNOV-bestuurslid Alieke de Roon-Immerzeel. “Dat kan door het aantal zorgeenheden voor verloskundigen te verlagen en het aantal opleidingsplekken te verhogen. Juist in tijden van schaarste is dit dé manier om in te zetten op passende geboortezorg. We laten nu belangrijke gezondheidswinst liggen en houden de kosten van de geboortezorg onnodig hoog. Bovendien horen we van onze achterban dat verloskundigen meer werkplezier ervaren als ze meer tijd besteden aan de zwangere vrouw. En dat leidt tot duurzame inzetbaarheid van verloskundigen.´

Internationaal onderzoek

In een internationaal onderzoek onder zestien landen naar het gemiddelde aantal zorgeenheden per verloskundige scoort Nederland slechts de dertiende plek met ongeveer 25verloskundigen per 1.000 levend geboren kinderen. De verloskundigen in landen van de top 3 – IJsland, Noorwegen en Nieuw-Zeeland – kunnen ongeveer twee keer zo veel tijd besteden per zwangere. “Een groot verschil dat vraagt om bezinning over hoe we continuïteit van zorgverlener in Nederland gaan implementeren.”

Midwife continuity of care models versus other models of care for childbearing women

Bron: knov.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan