Een familiekamer voor een prematuur geboren kind levert medische voordelen op én heeft een gunstig effect op hun ouders. Door het huid-op-huidcontact en actief meehelpen in de soms complexe zorg ervaren de ouders minder stress.

Dat blijkt uit een onderzoek dat arts-onderzoeker bij OLVG Nicole van Veenendaal in samenwerking met het Emma Kinderziekenhuis, het UCSF Medical Center (San Francisco) en het Mount Sinai Hospital (Toronto) publiceerde in The Lancet. Van Veenendaal en haar medeonderzoekers analyseerden in het literatuuronderzoek meer dan 600 studies met resultaten van 1.549 moeders en 379 vaders.

Meerdere voordelen

Het onderzoek toont verschillende voordelen aan voor ouders van wie het kind is opgenomen op een familiekamer. ‘Deze ouders kunnen meer aanwezig zijn en hebben hierdoor minder stress’, aldus Van Veenendaal. ‘Ook hebben ze meer kans op huid-op-huidcontact met hun kind en kunnen zij actief meehelpen in de soms complexe zorg. Ze gaan hierdoor zelfverzekerder naar huis. Dit is extra belangrijk bij prematuren, omdat zij vaak voor een langere tijd, soms maanden, zijn opgenomen in het ziekenhuis. Tot slot speelt het mogelijk ook een rol dat ouders in een familiekamer minder geconfronteerd worden met de emoties en zorgen van andere ouders en zich meer kunnen focussen op de zorg van hun eigen kind.’

Nieuw centrum met familiekamers

In het Anna Paviljoen (moeder- en kindcentrum) van OLVG kunnen ouder en kind altijd samen verblijven, ook als complexe, medische zorg nodig is voor de moeder of het kind. Het Emma Kinderziekenhuis, onderdeel van Amsterdam UMC, is gestart met de voorbereiding voor de bouw van een centrum met familiekamers waar te vroeg geboren en ernstig zieke pasgeborenen samen met hun ouders kunnen verblijven. Van Veenendaal: ‘We hopen dat deze studie helpt om ziekenhuizen een weloverwogen keuze te laten maken in het creëren van zulke ruimtes. Natuurlijk kunnen niet alle afdelingen in één keer verbouwd worden en dus blijft het belangrijkste uitgangspunt dat we ouders zo veel mogelijk moeten betrekken bij de intensieve zorg voor hun kind. Dit is niet alleen beter voor de gezondheid van het kind, maar ook voor het welzijn van de ouders.’

Hospitalising preterm infants in single family rooms versus open bay units: A systematic review and meta-analysis of impact on parents >>

Bron: olvg.nl

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan