Met de tongriem zit de tong vast aan de mond. Steeds vaker wordt het riempje bij een baby doorgeknipt, vooral om de borstvoeding beter te laten verlopen. Kinderartsen vinden de ingreep bijna altijd onnodig en waarschuwen voor infecties of bloedingen. Kraamverzorgenden en lactatiekundigen zijn juist voorstander van de ingreep, mits dit doordacht gebeurt. In dit bericht vatten we de verschillende zienswijzen samen.
Tien jaar geleden vond het doorknippen van de tongriem sporadisch plaats. Inmiddels gebeurt dit jaarlijks bij vele duizenden baby’s. Het doorknippen wordt vaak geadviseerd wanneer de borstvoeding lastig gaat: de tongriem van de baby zou dan te strak zijn om goed te kunnen drinken. Dat zou bovendien zorgen voor pijnklachten bij de moeder of ongemakken bij de baby, zoals vaak spugen na het drinken of veel huilen. Soms gebeurt dit ook met het lipbandje dat aan de bovenlip vastzit.
Snelle toename
De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) vindt dat het doorknippen van tongriem of ligbandje veelal onnodig gebeurt. Jolita Bekhof, kinderarts bij het Isala ziekenhuis ziet dat dit bij meer dan de helft van de baby’s die bij haar op spreekuur komen met klachten van onrust, voedingsproblemen of reflux al is gedaan. “Ik vind dat een kwalijke zaak”, zegt zij op nos.nl. “Als ouders wil je het allerbeste voor je kind, maar dit is niet de oplossing voor dit soort problemen. Daarnaast is het niet ongevaarlijk.”
Hoewel de kans op complicaties klein is, kan een baby na behandeling last krijgen van bloedingen of infecties. En het risico bestaat dat een doorgeknipte of elektrisch doorgesneden tongriem de voedingsproblemen juist verergert. “Dat komen wij tegenwoordig steeds vaker tegen”, aldus Bekhof.
Laagdrempelige behandeling
De NVK maakt zich zorgen en wil dat er voor de ingreep voortaan een verwijzing van een kinderarts vereist is. Verloskundigenorganisatie KNOV vindt op haar beurt dat de ingreep “gewoon binnen het deskundigheidsgebied van de verloskundige hoort”. De organisatie noemt het “een laagdrempelige handeling om borstvoedingsproblemen te voorkomen”.
Lees verder op nos.nl
Pleidooi voor gedegen aanpak
NVL (Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen) en de VSBB (Vereniging Specialisten Borstvoeding en Babybegeleiding) pleiten in een reactie op de oproep van kinderartsen voor een gedegen aanpak en samenwerking bij de tongriemproblematiek. Een tongriembehandeling vormt volgens de organisaties geen snelle oplossing voor voedingsproblemen. Nazorg en begeleiding zijn vaak noodzakelijk, waarbij lactatiekundigen een centrale rol spelen bij borstvoeding en pre-verbaal logopedisten bij flesvoeding. De NVL en de VSBB pleiten voor een zorgvuldige aanpak en samenwerking in de behandeling van tongriemproblematiek. Beide organisaties pleiten voor een grondige anamnese van de voedingssituatie, inclusief de observatie van zowel moeder als baby tijdens de borstvoeding. De beoordeling van een eventuele tongriemproblematiek vereist zowel anatomisch als functioneel onderzoek, met aandacht voor differentiaaldiagnostiek en het sociale systeem rondom de baby.
Verder lezen
‘Heeft het knippen van het lipbandje een positieve invloed op de (borst)voeding?’. Op die vraag gaat preverbaal logopedist Maaske Treurniet in op haar website. En onder de titel ‘Het behandelen van de tongriem, lipband en nazorg van het wondgebied’ geeft lactatiekundige Nike Mencke op haar website uitleg over de ingreep.