Een pinda-allergie is de meest voorkomende oorzaak van anafylaxie: een acute, levensbedreigende allergische reactie op een allergeen. Australische onderzoekers hebben nu een methode ontwikkeld waarmee ze pinda-allergieën bij kinderen lijken te kunnen genezen. Bijzonder is dat de verdwenen overgevoeligheid voor pinda’s tot vier jaar na de behandeling in stand bleef.

Het onderzoek, waarover NU.nl bericht, is uitgevoerd door het Murdoch Children’s Research Institute en beschreven in The Lancet onder de titel ‘Long-term clinical and immunological effects of probiotic and peanut oral immunotherapy after treatment cessation: 4-year follow-up of a randomised, double-blind, placebo-controlled trial

Experimentele immunotherapie

De kinderen werden behandeld met een experimentele immunotherapie van hun allergie. De behandeling is ontworpen om de respons van het immuunsysteem op pinda’s te herprogrammeren en uiteindelijk een tolerantie te ontwikkelen. Om allergische reacties tegen te gaan, combineerde Tang een probioticum met orale immunotherapie.

Onderzoek

Aan het originele onderzoek, dat in 2013 werd uitgevoerd, deden 48 kinderen mee. Anderhalf jaar lang werd een deel van hen dagelijks behandeld volgens de nieuwe methode. Een ander deel kreeg dagelijks een placebo. Aan het eind van het onderzoek was 82 procent van de kinderen die waren behandeld volgens de experimentele methode van hun allergie af. In de placebo-groep ging het om 4 procent. Vier jaar later kon het merendeel van de ‘genezen’ kinderen nog steeds pinda’s eten. 70 procent doorstond een test die tolerantie voor pinda’s op de lange termijn meet. “Deze kinderen konden gewoon pinda’s eten zonder een bepaald dieet te volgen in de jaren na de behandeling”, zegt hoofdonderzoeker Mimi Tang in The Guardian.

Veelbelovend

Volgens Tang zijn die resultaten veelbelovend. “Ik zie het zo: wij begonnen met kinderen die allergisch waren voor pinda’s en daardoor heel goed moesten opletten met wat ze aten, wat veel angst opleverde. Na afloop van de behandeling en zelfs vier jaar daarna konden de meesten hun leven leiden alsof ze geen pinda-allergie hadden.”

Bron: NU.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan