Knuffel ‘Oehoe de nachtwaker’ speelt de hoofdrol in een nieuw boekje dat speciaal is uitgegeven voor kinderen met nachtelijke epilepsie. Het helpt kinderen die nachtelijke bewaking nodig hebben. Het boekje wordt, samen met de gelijknamige knuffel, meegeleverd met NightWatch. Dit is een veel gebruikt innovatief detectiesysteem dat ouders waarschuwt bij een mogelijk gevaarlijke nachtelijke epilepsieaanval.

NightWatch is, in samenwerking met EpilepsieNL, ontwikkeld door SEIN, Kempenheaghe en het UMC Utrecht. Dit wordt inmiddels door duizenden gezinnen gebruikt. Het detectiesysteem doet mee in een groot Nederlands onderzoek naar de impact van epilepsie op gezinnen en hoe betrouwbare aanvalsdetectie daarbij kan helpen. De eerste resultaten zijn positief.

Hele nacht in de gaten houden

Wereldwijd hebben ongeveer 9 miljoen kinderen epilepsie. Veel van hen hebben geregeld aanvallen. Deze komen vaak op willekeurige momenten, ook ’s nachts. Roland Thijs, Neuroloog bij SEIN: “Bij een ernstige epilepsieaanval is het belangrijk dat er iemand in de buurt is om te helpen, wanneer dat nodig is. Dit geeft ouders of verzorgers van kinderen met epilepsie veel onrust, want hoe houd je de hele nacht een kind in de gaten, zonder zelf wakker te blijven?”

NightWatch

NightWatch is een detectiesysteem, waarmee ouders of verzorgers gewaarschuwd worden bij een mogelijk ernstige epilepsieaanval tijdens de slaap. De persoon met epilepsie draagt hiervoor ’s nachts een armband om de bovenarm. Deze armband meet de hartslag en bewegingen van de drager. Een bijbehorend basisstation staat bij de ouders of verzorgers op de kamer en alarmeert als de armband een mogelijk gevaarlijke aanval detecteert. De ouder of verzorger kan dan gaan kijken en hulp bieden waar nodig.

Project Oehoe

Het kinderboek ‘Oehoe de nachtwaker’ en de knuffel zijn tot stand gekomen uit een eindopdracht van het vak ‘Onderzoek en Ontwerpen’ van drie vwo-eindexamen scholieren van het Veluws College Walterbosch in Apeldoorn. Laure Vissers, Douwe Kreeftenberg en Nicci Sulkers hebben onderzocht hoe het voor kinderen met epilepsie prettiger kan worden gemaakt om plotseling een armband te moeten dragen tijdens de slaap. Na intensief onderzoek, onder andere met hulp van diverse kinderen op de basisschool, bedachten ze een kinderboek dat ouders met hun kind samen voor het slapengaan kunnen lezen. Grafisch vormgever Erik Thé heeft vervolgens het verhaal visueel tot leven gebracht met prachtige illustraties. Oehoe, één van de hoofdpersonages uit het boek, is ook als echte knuffel beschikbaar om het kind na het voorlezen de geruststelling te geven dat er goed op hem of haar wordt gelet tijdens het slapen.

Onderzoek naar betere zorg

NightWatch komt voort uit SEIN, expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde, Kempenhaeghe, academisch centrum voor epileptologie en het UMC Utrecht die al jaren intensief wetenschappelijk onderzoek doen naar technologieën om gezinnen in een thuissituatie in staat te stellen om iemand met epilepsie goed ‘s nachts te kunnen bewaken. Een belangrijk doel is dat dit niet ten koste gaat van de nachtrust van de ouders en de privacy van het kind.

Dit onderzoek gebeurt met steun van diverse andere organisaties zoals EpilepsieNL, de landelijke organisatie die zich al meer dan 125 jaar inzet om het leven van mensen met epilepsie te verbeteren. Momenteel vindt er in Nederland een groot onderzoek plaats (PROMISE) naar de impact van epilepsie op het gezin en het effect van het gebruik van de NightWatch daarin. Joost Wijnhoud, Directeur EpilepsieNL: “Wij zijn blij dat we bij kunnen dragen aan het PROMISE-onderzoek. Dit is belangrijk en nodig, mede omdat hiermee het belang aangetoond wordt om aanvalsdetectie apparatuur door de zorgverzekeraar te laten vergoeden. Nu moeten gezinnen hier zelf voor betalen en dat is in veel gevallen een probleem, waardoor op dit moment nog niet iedereen die het nodig heeft toegang heeft tot deze zorg.”

Bestellen

Iedereen die een NightWatch systeem aanschaft kan het kinderboek met bijbehorende knuffel gratis krijgen. Daarnaast is het ook mogelijk om het boekje incl. knuffel los te bestellen. De volledige opbrengst gaat naar EpilepsieNL. Bestellen kan via de website van NightWatch.

Bron: sein.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan