Het beeldverhaal ‘Zora is zwanger’ legt op een eenvoudige manier uit wat een aanstaande moeder tijdens de zwangerschap te wachten staat. Naast een (gratis) boekje is er een gelijknamig filmpje met eenvoudig taalgebruik over het nut van het volgen van een zwangerschapscursus.

“Mijn naam is Zora. Ik ben 22 jaar oud en ik ben onverwachts zwanger geworden van mijn vriend. Mijn Nederlands is niet zo goed. Ik heb geen contact met mijn familie en ik heb geen vriendinnen. Ik ben bang voor mijn bevalling en ik heb pijn in mijn rug. Ik kan bij niemand terecht met mijn vragen en ik zit alleen thuis. Ik heb maar één wens: ik wil een goede moeder zijn.”

In Nederland wonen nog veel meer vrouwen zoals Zora. Vrouwen die laaggeletterd zijn, vrouwen die dakloos zijn, vrouwen die pas net in Nederland wonen en vrouwen met een verstandelijke beperking. Rondom de Geboorte heeft een aantal van hen gesproken en gehoord. Deze vrouwen verdienen vriendinnen die in de buurt wonen. Ze verdienen een goede begeleiding tijdens de zwangerschap, zodat ze vol moed de bevalling in gaan.

Vrouwen zoals Zora verdienen een extra duwtje in de rug. Het beeldverhaal ‘Zora is Zwanger’ geeft dit duwtje. Het verhaal is geschreven door Rondom de Geboorte en Pharos Expertisecentrum Gezondheidsverschillen en getest samen met vrouwen zoals Zora. Wanneer een laaggeletterde zwangere vrouw dit verhaal leest, voelt ze zich begrepen. En wanneer hulpverleners dit verhaal lezen met haar, snapt zij wat zij kan doen. Met dit verhaal gunnen de makers iedereen een fijne(re) zwangerschap en ieder kind een goed begin.

‘Zora is zwanger’ is gratis te bestellen via: rondomdegeboorte@sag-amsterdam.nl; voor een pdf van het boekje, klik hier.

Er is ook een beeldverhaal van het boekje gemaakt, klik hier.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan