Vrouwen met reumatoïde artritis (RA) en een kinderwens doen er langer over om zwanger te raken dan gezonde vrouwen. Dat lijkt samen te hangen met het hebben van actieve ziekte. RA kan zich immers rustig houden, maar ook ‘opvlammen’ en actief worden. Ook het chronisch gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) en prednison in doses van meer dan 7,5 mg per dag lijken een negatieve invloed te hebben op de snelheid waarmee RA-patiëntes zwanger raken.

Die conclusies trekt promovendus Jenny Brouwer na bestudering van ruim 300 jonge vrouwen met RA. De vrouwen, verenigd in het PARA-cohort, werden langdurig gevolgd. Brouwer keek naar de invloed van de ziekte op de vruchtbaarheid en naar de invloed van medicatie. Vrouwen met RA deden er gemiddeld zes maanden over om zwanger te raken. Bij 40 procent van de vrouwen duurde het langer dan een jaar. Gezonde vrouwen hebben gemiddeld drie maanden nodig om zwanger te worden.

Kinderwens tijdig bespreken

Vrouwen met RA doen er dus verstandig aan hun wens tijdig te bespreken met de reumatoloog. De arts kan namelijk een behandeling instellen met medicijnen die veilig zijn tijdens de zwangerschap, zonder gebruik te maken van NSAID’s en prednison in doses van meer dan 7,5 mg per dag. Het doel is immers te streven naar een zo’n laag mogelijke ziekteactiviteit. Uit eerdere studies blijkt dat er steeds meer medicijnen beschikbaar zijn die veilig tijdens de zwangerschap kunnen worden gebruikt.

Snellere veroudering eierstokken

Een belangrijke vondst vindt Brouwer tevens dat bij vrouwen met RA het zogenoemde anti-Müllers Hormoon sneller afneemt dan bij gezonde vrouwen. “Het anti-Müllers Hormoon is een stof die wordt afgegeven tijdens de vroege rijping van de eicellen. Bij vrouwen met een eerdere afname van dit hormoon raken de eierstokken sneller verouderd.” De afname van het hormoon werd gemeten bij vrouwen die al geruime tijd RA hebben. Met name vrouwen met de stof ACPA in het bloed hadden lagere waarden van het anti-Müllers Hormoon. Bij hen is de RA vaker actief.

AdvertentieVROEG-congres

Brouwer vermoedt dat de afname van het hormoon het gevolg is van meer opgestapelde ziekteactiviteit in de loop der jaren. “Uit eerder onderzoek bleek al dat de patiënten ongeveer anderhalf jaar eerder in de overgang gaan. Vrouwen met RA doen er daarom verstandig aan tijdig over gezinsplanning na te denken.”

Nauwere samenwerking

Tenslotte pleit ze voor nauwe samenwerking tussen reumatoloog en gynaecoloog, zoals in het Erasmus MC al gebeurt op de gespecialiseerde Kinderwens- en Zwangerschapspoli van de afdeling Reumatologie. “Zwangere vrouwen en hun ongeboren baby moeten goed worden gemonitord. De aanpak van de ziekte kan op de patiënte worden toegesneden. Goede communicatie en samenwerking tussen gynaecoloog en reumatoloog zijn heel belangrijk. Liefst al voordat de vrouw zwanger raakt.”

Bron: Persbericht  Erasmus MC

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan