Veel baby’s ontwikkelen in de eerste maanden een afplatting van hun hoofdje. Dit gebeurt vaak zonder dat ouders het in de gaten hebben. Een nieuwe app geeft direct inzicht in de mate van afplatting. Steeds meer therapeuten zijn enthousiast.

De JGZ-richtlijn Preventie Wiegendood adviseert ouders om baby’s op de rug te laten slapen. Hierdoor is het aantal kinderen met wiegendood sterk afgenomen. Maar sindsdien ontwikkelt circa 15 tot 20% van alle pasgeborenen een schedelafplatting; in Nederland gaat het jaarlijks om circa 25.000 baby’s.

Vastleggen en volgen

Als een kindje veel op één kant van het hoofdje ligt – door een voorkeurshouding – vertraagt de groei op die specifieke plek. Zo groeit de schedel niet overal gelijk en ontstaat er een scheve of te brede schedelvorm. Maar hoe kun je de vorm van een babyhoofdje objectief bepalen?

Ongeveer 2 jaar geleden kwamen Freek Noz (engineer) en Elly van der Grift (kinderfysiotherapeut) op het idee om de camera van de smartphone te gebruiken om de vorm van een babyhoofdje te meten: een foto van de bovenkant van het hoofdje, waar als referentiepunten de neus en beide oren op staan. Een ontwikkelteam koppelde de foto aan complexe software en dit resulteerde in de Skully Care app. Op de achtergrond werkt artificial intelligence technology (AI). Inmiddels werkt de app snel en AVG-proof. De therapeut maakt een foto en de app doet de rest. De therapeuten zien in de app de beginsituatie staan en in een grafiek het beloop. Circa 250 zorgprofessionals – in Nederland en daarbuiten – zijn al aangehaakt.

Ouderportaal

Ouders kunnen via een ouderportaal de meting van hun kindje inzien. In begrijpelijke taal wordt het resultaat van de meting uitgelegd. In de app staan ook oefeningen om het afplatten tegen te gaan, waaronder instructievideo’s.

Meer weten?

Ga voor meer informatie naar de website van Skully Care : www.skullycare.com. Op de pagina Kennisbank staat achtergrondinformatie, over onder meer de meetgegevens, de afkapwaarden en de validatie/betrouwbaarheid.  Therapeuten die de app willen gebruiken, kunnen op de website een aanmeldformulier invullen. De app kan gedownload worden in de Apple App Store en in de Google Play Store.

Advertentie

Korting voor VROEG-lezers

Lezer van de VROEG-nieuwsbrief kunnen tot 1 september eerst een 1 maand gratis meten! Vul daarvoor de kortingscode VROEG2021 in.

Neem voor meer informatie contact op met Freek Noz: freeknoz@skullycare.com of 06-13627767.

 

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan