De overgang van melkvoeding naar vaste voeding is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van een kind. Voor professionals die werken met jonge kinderen is het belangrijk om nieuwe ouders goed te begeleiden bij deze overgang. Babypap speelt hierbij een grote rol: het is voor veel kinderen een van de eerste vaste hapjes. In dit artikel bespreken we daarom de verschillende soorten babypap, hoe je deze per leeftijd introduceert en hoe je ouders kunt ondersteunen in dit proces.

Ondersteuning als professional
Als je met jonge gezinnen werkt, krijg je van de ouders waarschijnlijk een hoop vragen over voeding en hoe je dit het beste aan kunt pakken. Als professional kan je gezinnen ondersteunen door voorlichting te geven over de verschillende soorten pap en wanneer je deze kunt introduceren.

Het ene kindje toont namelijk pas een stuk later interesse in vast voedsel (of specifiek babypap) dan de ander. Het is geen wedstrijd, en voor nieuwe ouders is het fijn om te weten dat het helemaal niet erg is om even te wachten of een stapje terug te doen als dat nodig is.

Soorten pap en wanneer je hiermee kunt beginnen
Er zijn een hoop verschillende keuzes uit babypap. Het kan voor nieuwe ouders dus best lastig zijn om te weten wat de juiste volgorde is. Naast het geven van fles- of borstvoeding gaat de overgang naar vast voedsel als volgt:

Rijstebloempap (vanaf 4-6 maanden)
Rijstebloempap is licht verteerbaar en bevat weinig vezels, waardoor het geschikt is als eerste soort. Het helpt baby’s wennen aan het eten van een lepel en aan nieuwe smaken. Belangrijk om te weten: vanwege het mogelijke arseengehalte in rijstproducten wordt aangeraden om rijstebloempap niet dagelijks te geven.

Volkorenpap (vanaf 6 maanden)
Zodra een baby gewend is aan rijstebloempap en geen last heeft van maagkrampjes of andere spijsverteringsproblemen, kun je volkorenpap introduceren. Deze pap bevat meer vezels, wat goed is voor de darmontwikkeling. Het is belangrijk om rustig op te bouwen, zodat het kindje er goed aan kan wennen.

Havermoutpap (vanaf 8-12 maanden)
Havermoutpap is rijk aan vezels en heeft een stevigere structuur. Het is geschikt voor oudere baby’s die al gewend zijn aan verschillende smaken en texturen. Ook bij deze pap is het belangrijk om het langzamerhand te introduceren, zeker door het hoge vezelgehalte.

Klaar voor de volgende stap? Zo herken je het
Niet alle baby’s zijn op hetzelfde moment klaar voor de introductie van babypap. Of dit zo is, kun je vaak herkennen aan de volgende signalen:

Rechtop zitten met weinig/geen ondersteuning: de baby kan enkele minuten rechtop zitten in een kinderstoel of op schoot.
Interesse in voedsel: de baby kijkt naar voedsel, opent de mond als er eten wordt aangeboden of probeert voedsel van het bord te pakken. Ook kan het kindje smakken of veel interesse hebben als de ouder zelf wat eet.
Verminderde tongreflex: de baby duwt voedsel niet automatisch met de tong uit de mond.

Alles op z’n tijd
Nieuwe ouders zitten vaak met een hoop vragen. Als professional ben je in de positie om ondersteuning en advies te bieden als jonge gezinnen er zelf nog niet uitkomen. Zo ook bij de geleidelijke overstap naar vast voedsel. Met de bovenstaande informatie heb jij je antwoord klaar!

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan