Recensie ‘Het Doorleefboek’ door Veronique Erkens

Dit boek brengt licht in de duistere wereld van verdriet en helpt om de kilte hiervan om te zetten in de warmte van de verbondenheid. De auteur Ellen Dreezens heeft zelf ervaren hoe een ingrijpend verlies impact kan hebben op een kinderleven. Deze ervaringen heeft ze samen met haar kennis vanuit haar psychologie-opleiding prachtig weten te bundelen in een waardevol boek voor kinderen welke te maken hebben gekregen met een ingrijpend verlies.

Het Doorleefboek is bedoeld voor kinderen op de basisschool die een ingrijpend verlies hebben meegemaakt en bestaat uit drie delen:

  1. Het Doorleefboek voor kinderen waarin het kan lezen, schrijven en tekenen;
  2. Het Meeleefboek voor de hulp-volwassene met achtergrondinformatie over rouw, tips en uitleg over de opdrachten;
  3. Een Doorleefsite waarin mooie extra’s te vinden zijn, waaronder korte filmpjes en opties voor het aanpassen van de opdrachten.

Ieder van de tien hoofdstukken heeft een of twee verhaaltjes met bijbehorende opdrachten. De verhaaltjes draaien om vier dieren welke gevoelens, gedrag en ervaringen hebben die vaak bij rouw voorkomen.

Emoties

In het eerste deel wordt in vier hoofdstukken kennisgemaakt met de vier dieren en de basisemoties die ze representeren. Zo staat in Pingo de pinguïn de emotie verdriet centraal, in Barra de chimpansee de emotie boosheid, in Lichtes, de lichtvis schuld en schaamte, en tenslotte in Mimuis de muis piekeren en jezelf terugtrekken.

Rouwthema’s

Hoofdstuk vijf is een overgangshoofdstuk tussen het eerste en het tweede gedeelte en gaat over emoties bij rouw. In het tweede deel komen vervolgens vanaf hoofdstuk zes de vijf rouwthema’s aan bod en ontmoeten de dieren elkaar. De vijf rouwthema’s zijn: rituelen en rouw, niet verstoppen van emoties, zelfvertrouwen, een groter geheel en zorg voor jezelf, zorg voor elkaar.

Waardevol

Het Doorleefboek is een prachtig en prettig leesbaar boek met heldere uitleg voor zowel het kind als de hulp-volwassene. Het geheel is mooi en warm vormgegeven, waarmee het de liefde en aandacht die bij rouw van groot belang zijn tot uitdrukking brengt. Al met al een waardevolle aanvulling voor diegene die kinderen bijstaan welke met een ingrijpend verlies hebben meegemaakt, van welke aard dan ook. Van inhoudelijk toegevoegde waarde op andere hulpboeken bij overlijden of rouw is mijn inziens de koppeling tussen achtergrondinformatie en de diverse emoties die op een heldere en fraaie manier aan bod komen.

Het Doorleefboek >

Veronique Erkens-Waucomont is klinisch psycholoog en psychotherapeut Kind & Jeugd. Zij is werkzaam als zelfstandige binnen Basic Trust – Psychotherapiepraktijk De Vlinder. Hier behandelt Veronique met name ouders en kinderen waarbij sprake is van hechtings- en traumagerelateerde problematiek.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan