Veel kinderen kampen met een ernstige ziekte, een beperking of een chronische aandoening. Het leven van hun ouders verandert daardoor totaal. De term ‘Levend Verlies’ vat goed samen wat dit met hen doet. “Veel ouders van een zorgintensief kind maken een rouwproces door”, weet Manu Keirse. “Zij moeten leren leven met oneindig verlies.” Deze ouders ondersteunen is in het belang van hun kinderen en henzelf. Tijdens een webinar van MinNultotVijf vertelt Manu waar deze ouders met name mee geholpen zijn.
Bestel hier het webinar om het terug te kijken
Hoewel het kind leeft, ervaren de ouders toch een verlies. Levend verlies, want het is een rouwproces dat nooit over gaat. Prof. Keirse zal eerst de vier rouwtaken toelichten die iedereen die rouwt, doormaakt. Als tweede gaat hij in op hoe je als professional de gezinnen met een zorgintensief kind, het beste kan ondersteunen.
Ouders accepteren hun kind met beperking wel, maar dat is wat anders als de beperking accepteren. “Dat is bijna een onmenselijke opdracht:, aldus Manu Keirse, de Belgische expert op dit gebied. “Bij elk kruispunt in het leven komt dat verlies in hevige mate weer terug. Stel dat het kind niet net als leeftijdgenootjes normaal kan lopen of spreken. Of het wordt niet zindelijk. Op dergelijke momenten worden de ouders telkens weer met een verlieservaring geconfronteerd. Dat is zwaar. In feite leven ze met hun kind in een aquarium. Hun wonden zullen nooit genezen.”
Manu wijst erop dat het rouwproces van deze ouders specifieke aandacht nodig heeft. “Na het overlijden van een kind neemt met de tijd de intensiteit van de verliesemoties veelal af. Als je moet leven met een levend verlies, neemt de intensiteit hiervan juist alsmaar toe. De ouders zeggen vaak ‘ik hoop dat mijn kind voor ons sterft’. Welke ouder verlangt er naar de dood van zijn kind? De wens van deze ouders wordt echter ingegeven door de vrees dat de passende zorg voor hun kind wegvalt als zij er niet meer zijn. In het webinar ga ik in op hoe je deze ouders kunt ondersteunen.”
Het webinar is interessant voor al die professionals die werken of te maken krijgen met ouders van een zorgintensief kind. Te denken valt aan professionals zoals JGZ-verpleegkundigen en jeugdartsen, kinderverpleegkundigen, maatschappelijk werkenden, psychologen, pedagogen, jeugdhulpverleners, mensen uit de kinderopvang en alle overige geïnteresseerden.
Deelnameprijs: 29,95
Organisatie: MinNultotVijf (een initiatief van IMH Nederland en Vakblad Vroeg)
Dit is een opgenomen webinar

Manu Keirse is klinisch psycholoog en werkzaam aan de faculteit geneeskunde van de Katholieke Universiteit Leuven (B.) Hij is gespecialiseerd in het omgaan met verlies en verdriet en auteur van verschillende boeken die betrekking hebben op dit onderwerp.
Bestel hier het webinar om het terug te kijken
Webinar onderdeel van MinNultotvijf
Het webinar maakt onderdeel uit van MinNultotvijf, hét inspiratieplatform voor alle professionals die werken in de geboortezorg en met jonge kinderen en hun ouders. Ben je abonnee, log dan in op je account en vink aan dat je dit webinar gratis wilt volgen. Nog geen abonnee? Meld je dan nu aan en volg dit webinar en andere (live) webinars voor slechts € 169 per jaar.
Het platform, een initiatief van IMH Nederland en Vakblad Vroeg, bestaat uit webinars, podcasts, artikelen uit kwartaalmagazine VROEG, minicolleges en rollenspelen. Een abonnement op het platform, dat voortdurend wordt uitgebreid, is heel voordelig. Meld je nu aan en je kunt dit webinar en alle andere terugkijken

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.
"*" geeft vereiste velden aan