Als moeder van twee kinderen met de eetstoornis ARFID kan auteur Rita Maris hier uit ervaring over meepraten. Zij had graag tools in handen gehad om haar kinderen stap voor stap te helpen bij hun extreme angst voor het proeven van nieuwe smaken. Met dit boek hoopt zij kinderen preventief te helpen en daarnaast ouders tools in handen te geven om hun kinderen door een periode van (tijdelijke) voedselweigering te helpen.
Veel kinderen – in een bepaalde leeftijdsgroep zelfs 45% – hebben moeite met eten. Bij de meeste kinderen is dit gelukkig een periode die vanzelf weer overgaat. Er zijn ook kinderen die moeite blijven houden met het leren eten van nieuwe producten. Bij hen gaan deze problemen helaas niet vanzelf over; zij hebben professionele hulp nodig.
Als een beginnend eetprobleem niet op tijd wordt behandeld, kan het een eetstoornis worden. Denk bijvoorbeeld aan ARFID, waar zo`n 150.000 kinderen in Nederland mee te maken hebben. Deze eetstoornis heeft niet alleen lichamelijke, maar ook sociale gevolgen. Sommige kinderen durven niet meer bij een vriendje of vriendinnetje te spelen, omdat ze bang zijn daar eten te krijgen dat niet op hun ‘veilig-eten-lijstje’ staat.
Ouders die zich zorgen maken over de eetproblemen van hun kinderen krijgen vaak te horen dat het een fase is en dat dit vanzelf weer overgaat. Tegen de tijd dat zij serieus worden genomen, zijn de eetproblemen meestal zo ernstig, dat langdurige behandeling noodzakelijk is.
Rita Maris is ARFID-ambassadeur bij WEET, Nederlandse patiëntenvereniging voor eetstoornissen, en auteur van diverse boeken over eetproblemen. Ze werkte voor ‘Thijs en Trees leren eten’ samen met Michel Wolfs, spel- en eettherapeut in België. Hij werkt al 26 jaar met kinderen met eetproblemen.
Thijs en Trees leren eten
Rita Maris
ALDO MANUZIO publishers
Thijs en Trees leren eten
€ 16,99
Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.
Gerelateerde producten
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.
"*" geeft vereiste velden aan