Op 8 juli 2020 vond op initiatief van het College Perinatale Zorg (CPZ) het webinar Preconceptiezorg plaats. Centraal stonden de mogelijkheden om de boodschap van gezond zwanger worden beter te laten landen. Er werden volop tips gegeven. Het webinar is nu gratis terug te zien.

Tijdens het webinar sprak Anne-Katrien Ausems, projectmanager Kansrijke Ontmoetingen van het CPZ, met Connie Rijlaarsdam, Programmamanager Nu Niet Zwanger en Thérèse van den Oever, verloskundig coach en implementatiemedewerker bij Verloskundig Consortium Brabant.

Therese en Connie belichtten de rol van de geboortezorg en het sociaal domein in de preconceptiezorg. Het blijkt een gezamenlijke verantwoordelijkheid te zijn om de preconceptiezorg uit te rollen binnen een regio. Connie: “Samen kunnen we echt het verschil maken.” Therese: “De boodschap van gezond zwanger worden, moeten vrouwen en mannen op verschillende plekken van verschillende mensen horen.” Beiden adviseren om op zoek te gaan naar haakjes binnen de gemeente en aan te sluiten bij wat er al is. Therese: “ Start met iets wat binnen je bereik ligt om wat in preconceptie te doen. Maak connecties en neem een kijkje in elkaars keuken om uiteindelijk de doelgroep beter te kunnen ondersteunen.”

Professionals uit de geboortezorg, gemeenten, maar ook wijkteams en scholen moeten er samen voor zorgen dat het bespreken van gezond zwanger worden heel gewoon wordt. Connie: “Het bespreken van een kinderwens wordt nog te vaak gezien als een privé onderwerp.” En dat terwijl de vraag op de basisschool heel makkelijk gesteld wordt: “wil je later papa of mama worden?” Connie: “We moeten proactief de kinderwens bespreken, hierin nauw met elkaar samenwerken en ervoor zorgen dat het een normaal gespreksonderwerp is. ” En een ieder kan hier aan bijdragen, bijvoorbeeld de scholen in de vorm van voorlichting en JGZ als het gaat om interconceptiezorg.

In de chat werden allerlei uiteenlopende suggesties gedaan om de preconceptiezorg onder de aandacht te brengen: van campagne voeren op uitgaansgelegenheden tot stickers met verwijzing naar gezondzwanger.nl op condoomverpakkingen.

Met de woorden: “ Gezond zwanger worden is voor het toekomstige kind levenslang, zelfs generaties lang van belang” werd het webinar afgesloten.

Bekijk webinar Preconceptiezorg >>

 

Bron: kennisnetgeboortezorg.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan