In het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG is de vernieuwde ‘Special Care’ afdeling geopend. Op de Special Care liggen kinderen met bijvoorbeeld spierziekten of neurologische aandoeningen. Maar ook zuigelingen met luchtweg- of ademhalingsproblemen. Op de afdeling is tijd en ruimte voor ontwikkelingsgerichte zorg.

Het gaat vaak om kinderen met een aangeboren aandoening of ernstige ontwikkelingsachterstand die langdurig of soms levenslang afhankelijk zijn van technologie, zoals beademing, sondevoeding of een tracheostoma. Als de patiënt sterk genoeg is om naar huis te gaan, kunnen ouders op de afdeling getraind worden om de zorg thuis te kunnen geven.

Geen Kinder IC

De Special Care-kinderen zijn vaak lang opgenomen – een maand is geen uitzondering – en dan is een Kinder IC geen fijne omgeving voor patiënt en ouders. Het UMCG kiest er dus voor om deze kinderen op een aparte afdeling op te nemen. Een afdeling met de kwaliteit en intensiteit tussen IC en verpleegafdeling, die speciaal is toegerust voor de zorg voor deze specifieke groep kinderen: de Special Care. Het is een afdeling die qua zorg tussen de Kinder IC en thuis in zit. In de meeste ziekenhuizen worden deze kinderen opgenomen op een Kinder Intensive Care, waar ze liggen tussen de meest zieke kinderen die zeer ernstig en acuut ziek zijn en levensreddende zorg nodig hebben. De Special Care kinderen zijn doorgaans minder ernstig ziek en wel stabiel.

De vernieuwde afdeling is helemaal toegerust om de meest optimale zorg te leveren voor deze speciale groep kinderen. Door hun technologieafhankelijkheid hebben deze kinderen intensieve zorg en -toezicht nodig. Deze kan men niet op een gewone verpleegafdeling bieden.

Leertraject voor ouders

De ouders van deze kinderen moeten leren hoe ze thuis die technologieafhankelijke zorg zelf kunnen verlenen of ondersteunen. Ze leren op de Special Care om te gaan met bijvoorbeeld beademing. Ook voor ouders van kinderen met een tracheostoma is een speciaal traject, waarin zij in zes tot acht weken leren deze intensieve zorg zelf uit te voeren. Wanneer zij dit traject hebben doorlopen kunnen zij met hun kind naar huis.

Advertentie

Eigen behandelteam

Het behandelteam bestaat uit speciaal opgeleide verpleegkundigen en artsen en de afdeling heeft in totaal zes bedden. Alle verpleegkundigen zijn opgeleid tot High Care verpleegkundigen. Daarnaast zijn er Verpleegkundig Specialisten van het Centrum voor Thuisbeademing betrokken om de ademhaling met behulp van beademingsapparatuur te ondersteunen. Ook zijn diëtisten, logopedisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en pedagogisch medewerkers intensief betrokken bij de zorg voor deze kinderen. KNO-artsen, orthopeden, kinderchirurgen, revalidatieartsen en andere specialisten kunnen waar nodig geconsulteerd worden.

Verbouwing: ruimer, lichter, meer privacy

De vernieuwde afdeling is een stuk groter waardoor er veel privacy is voor kinderen en hun ouders. Er is minder lawaai, meer licht en meer ruimte voor apparatuur rond het bed. Doordat kinderen niet meer zo dicht op elkaar liggen, is er veel minder kans op kruisinfecties. De afdeling bestaat uit zes bedden, vier op ‘zaal’ en twee aparte boxen. Alle bedden kunnen goed en direct geobserveerd worden. De inrichting van de afdeling is specifiek aangepast voor deze groep kinderen en hun ouders; de KinderAdviesRaad en de OuderAdviesRaad van het Beatrix Kinderziekenhuis UMCG hebben erover meegedacht.

Bron: zorgkrant.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan