Vooral bij jonge kinderen verdient de motorische ontwikkeling extra aandacht. Voor hen is spel de koninklijke weg tot zelfbewustzijn. Al spelenderwijs ontwikkelen zij zowel zelfvertrouwen als sociale vaardigheden. Het programma Rots & Water leent zich hier bij uitstek voor. Kinderen kunnen hier klassikaal al vanaf kleuterleeftijd aan deelnemen.

Het programma Rots & Water is een vorm van universele preventie voor alle leerlingen vanaf 4 jaar. ‘Rots’ staat voor eigen grenzen aan kunnen geven, zelfstandig beslissingen kunnen nemen, een eigen weg kunnen gaan. Terwijl ‘Water’ voor communicatie staat: kunnen luisteren, samen naar oplossingen zoeken, de grenzen van anderen respecteren.

Centraal in het programma staat het aanleren van psychosociale vaardigheden via fysieke oefeningen waarbij spelsituaties in een veilige sfeer worden geoefend. Dit gebeurt veelal in een schoolse setting, waarbij men meestal alle leerlingen betrekt. Het bevorderen van sociale en emotionele competenties staat voorop. Dit ligt namelijk aan de basis aan het voorkomen c.q. verminderen van problemen op het intra-persoonlijke domein (hoe zien leerlingen zichzelf?) en het interpersoonlijke domein (hoe gaan leerlingen met elkaar om?).

Freerk Ykema, oprichter/directeur Rots & Water Instituut, ging in VROEG, ons kwartaalmagazine, uitgebreid in op de werking en de meerwaarde van het programma. Dit artikel, getiteld ‘Opgroeien is werk in uitvoering’, is nu ook online te lezen.

Opgroeien is werk in uitvoering >

[su_note note_color=”#def5ff” radius=”0″]
Over VROEG
Kwartaalmagazine VROEG is dé informatie- en inspiratiebron voor alle professionals die werken in de geboortezorg of met baby’s, peuters of kleuters en hun ouders. Je bent al abonnee voor € 29,50 (Ned.) of € 32,50 (B.) per jaar. Betaal je per automatische incasso, dan scheelt dit € 1,50.

Naar de aanmeldpagina >>[/su_note]

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek Vroeg

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van moeder en kind? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan