Steeds meer zwangere vrouwen leren gezondheidsvaardigheden aan via groepsconsulten als CenteringZwangerschap of CenteringPregnancy. Verloskundigen die hiervoor kiezen bieden meer succes dan collega’s die dat doen in een-op-een consulten.

Dit blijkt uit een cross-sectionele vragenlijststudie waarover Kennispoort Verloskunde bericht. Dit platform richt zich speciaal op de circa 4.250 personen die in Nederland professioneel zorg verlenen bij zwangerschap en geboorte. Het onderzoek is verricht door Anna H.C. Tsiamparlis-Wildeboer, Esther I. Feijen-De Jong, Mirjam T. van Lohuizen, Elke Tichelman, Ank de Jonge en Fedde Scheele.

Acht relevante thema’s

In totaal vulden 133 respondenten de vragenlijst in, van wie er 51 groepsgewijze consulten (CenteringZwangerschap) en 82 een-op-een consulten ontvingen. Het gevonden verschil geldt voor alle zeventien thema’s van prenatale voorlichting, waarbij de volgende acht thema’s statistisch significant waren:

  1. lichaamshouding en lichaamsbeweging
  2. mondzorg
  3. huiselijk geweld
  4. geboortemechanisme en vroeggeboorte
  5. postnatale periode
  6. transitie naar ouderschap
  7. zorg voor de baby
  8. veiligheid van de pasgeborene

Verklaring

De volgende factoren kunnen verklaren waarom groepszorg in hogere mate gezondheidsvaardigheden ondersteunt:

  • meer tijd
  • gevoel van veiligheid en verbondenheid
  • continuïteit van zorg (steeds dezelfde verloskundige en co-begeleider)
  • nadruk op leefstijlveranderingen en gezond gedrag

Motivatiefactoren

Ook werd onderzocht of er een verschil is in de mate waarin verloskundige zorgverleners bij het aanleren van gezondheidsgedrag aandacht besteden aan de factoren van het I-Change-model. Dit model laat zien dat er voor effectieve gedragsverandering óók aandacht nodig is voor motivatiefactoren. Dit aspect verdient zowel aandacht binnen de groepszorg als een-op-een zorg. Verloskundige zorgverleners richten zich vooral op het informeren en bewustmaken van de cliënt. Hun rol dient te veranderen van een onderwijzende professional in een ondersteunende leider (coach). De onderzoekers denken wel dat verloskundige zorgverleners voor deze omslag mogelijk meer vaardigheden nodig hebben.

Advertentie

Self-management support by health care providers in prenatal Shared Medical Appointments (CenteringPregnancy©) and prenatal individual appointments

 

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan