#PlayfulPoets: Precies waar je moet zijn

0
275

Begin dit jaar werd Matté Schroder uitgeroepen tot ‘Vroegwerker van het jaar’.  Op de nog prille website #PlayfulPoets publiceert de medewerker van Kentalis speelse gedichten over ontwikkeling, spel en FloorPlay. Dit doet hij samen met Yolanda van der Beek. Gedurende een jaar publiceert Vakblad Vroeg maandelijks een #PlayfulPoets-gedicht, telkens voorafgegaan door een beknopte introductie.

We leven in een hectische tijd. Meer dan ooit wordt er van ons verwacht dat we ons aanpassen aan regels en verwachtingen. Voor kinderen is dat nog lastiger. Enerzijds wordt er verwacht dat ze veerkrachtig zijn en zich ontwikkelen, anderzijds worden ze begrensd in mogelijkheden om (sociaal) te leren. We maken ons zorgen over leerachterstanden en leggen de nadruk op het inhalen.

Maar wat als je de tijd buiten beschouwing laat? Als de klok stil staat, maakt het dan uit hoe laat je op het station aan komt? Nee, je zou meer gaan letten op hóe je er komt. Onderzoeken, zorgen dat je alles bij je hebt, dubbelchecken of alles klopt… Kortom, beter beslagen ten ijs komen.

Laten we de klok voor het jonge kind ook even stil zetten. Want als je een kind alleen met zichzelf vergelijkt, dan is ieder kind precies waar het moet zijn. Het tweede gedicht heet `Precies waar je moet zijn` geschreven door Yolanda van der Beek.

Precies waar je moet zijn

Elk kind volgt zijn eigen lijn
En heeft een eigen taak
Het feit dat we allemaal zo anders zijn
Daar loopt het zo vaak spaak

Want achterlopen kun je niet
Als je loopt op je eigen pad
Een voorsprong of een achterstand?
Die heb je nooit gehad

In vergelijking met anderen
Voor de samenleving is die vergelijking fijn
Ze willen weten hoe ze jou kunnen veranderen
Om meer aangepast en flexibeler te zijn

Maar alleen als we kijken naar jouw kracht
En jouw manier van leren
Kunnen we spreken van overdracht
En leereffect sorteren

Leren doen we elke dag
En niet alleen op school en uit boeken
Laat kinderen zelf de wereld in gaan
En leren door te onderzoeken

Spel als motor

Op de website #PlayfulPoets schrijven Matté Schroder en Yolanda van der Beek, beiden FloorPlay Specialist i.o., het volgende over hun gedichten:

‘In onze gedichten kun je ervaren dat spel een belangrijke motor voor de ontwikkeling is. Als je elkaar kunt vinden en op speelse wijze kan aansluiten bij het juiste niveau van een kind, komt dat de ontwikkeling enorm ten goede.’

Zie ook:

Gedicht 1 van de Vroegwerker van het Jaar 2021

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here