Kindercentra zijn een belangrijke partij in het voorkomen van ongelijke kansen. Opvallend is dat sociaal geëngageerde centra op vrijwel alle indicatoren van kwaliteit en inclusie het beste presteren.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Willeke van der Werf aan Universiteit Utrecht naar de rol van zowel private for-profit als private not-for-profit organisaties in het voorkomen van ongelijke kansen. Van der Werf vond verschillende typen organisaties die onderling sterk verschilden in pedagogische kwaliteit en inclusief klimaat. Dit was mede afhankelijk van de groepen kinderen en ouders met wie zij werken.

Sociaal geëngageerde professionele kindercentra (zowel for-profit als not-for-profit) die vanwege hun klantengroep het meest worden geconfronteerd met de complexe problemen van kinderen in achterstandssituaties, presteren het beste op vrijwel alle indicatoren van kwaliteit en inclusie. Zij onderscheiden zich door de combinatie van een sterke professionele oriëntatie met maatschappelijk engagement. Dit komt tot uitdrukking in actief contact met ouders in achterstandsgroepen en een educatieve-emancipatorische missie. Traditionele professioneel-bureaucratische en marktgeoriënteerde kinderopvangorganisaties bieden lagere kwaliteit en waren minder cultureel-inclusief.

Diversiteit, inclusie en kwaliteit in het hybride kinderopvangstelsel in Nederland : Organisaties als intermediair tussen beleid en praktijk

Bron: uu.nl

 

 

[evt. nog iets overnemen uit NNJi-bericht? Zie hieronder]

Sociaal geëngageerde kindercentra worden het meest geconfronteerd met de complexe problemen van kinderen in achterstandssituaties. Daardoor is er in deze kindercentra meer aandacht voor de ontwikkeling van kinderen. Deze organisaties hebben de meeste lokale samenwerkingsrelaties en maken vaker deel uit van samenwerkingsverbanden van kindercentra, onderwijs en jeugdzorg.

Om de kwaliteit van de kinderopvang te waarborgen, moet beleid zich minder bezighouden met kwaliteitsregels en meer met een aanpak die gericht is op gelijkwaardigheid voor alle kinderen, stelt Van der Werf. Daarom is het van belang dat de overheid meer samenwerking op lokaal niveau stimuleert.

NJi-medewerker Josette Hoex: ‘Het voornaamste doel van de Wet kinderopvang was aanvankelijk dat beide ouders konden werken. Maar de laatste jaren is daar een tweede doel bijgekomen. Kindercentra hebben nu ook een maatschappelijke functie, waarbij kinderen een professionele opvoedomgeving wordt geboden die inzet op welbevinden en gelijke ontwikkelingskansen voor allemaal.’

‘De wet schrijft voor aan welke kwaliteitsvoorwaarden de kinderopvang moet voldoen, bijvoorbeeld hoeveel kinderen er per pedagogisch medewerkeer mogen zijn’, vervolgt Hoex. ‘Maar dat een kindercentrum aan deze voorwaarden voldoet, wil niet zeggen dat de pedagogische kwaliteit ook goed is. Het belangrijkste is uiteindelijk dat kinderen krijgen wat ze voor hun ontwikkeling nodig hebben. Daarom is het nodig dat de overheid opnieuw gaat nadenken over hoe zij sturing kan geven aan dat tweede, maatschappelijke doel van de

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan