Zwangeren uit Eritrea  kunnen sinds 2020 gratis deelnemen aam online-centering-bijeenkomsten. Hetzelfde aanbod is er sinds de zomer van 2022 voor zwangeren uit Oekraïne. De aanvullende zorgverlening voor deze zwangeren slaat aan.

In februari 2023 is een online-vragenlijst naar 120 professionals of praktijken gestuurd die zwangeren uit Eritrea en zwangeren uit Oekraïne aanmeldden voor online Centering via de Centering-website. Vijftig professionals vulden de vragenlijst in (een respons van 42%). 39 respondenten hadden contact met een of meer Eritrese zwangeren en 19 met Oekraïense zwangeren. Hieronder de belangrijkste uitkomsten.

Waardevol

Uit de enquête blijkt dat deelnemers meer kennis opdoen over de Nederlandse geboortezorg, de relatie tussen zorgverleners en zwangeren verbetert en het aanbod de zorgverleners ontlast. De respondenten zien het als een waardevol initiatief om kwetsbare zwangeren te ondersteunen in het Nederlandse geboortesysteem.

Uitkomsten voor Eritrese zwangeren

  • Deelnemers krijgen meer kennis over de Nederlandse geboortezorg, de rol van de verloskundige en praktische zaken zoals erkenning, registratie van de baby en kraamzorg.
  • De relatie tussen zorgverleners en Eritrese zwangeren verbetert, met meer vertrouwen en begrip.
  • Het aanbod ontlast zorgverleners, doordat de zwangeren beter geïnformeerd zijn en meer zelfstandig kunnen handelen.
  • Positieve effecten zijn onder andere een beter begrip van medische adviezen en steun van andere deelnemers.
  • Terugkoppeling vanuit de Centering-begeleiding wordt gewaardeerd.
  • Sommige respondenten geven aan dat ze hun zorgverlening hebben aangepast voor de Eritrese zwangeren.

Uitkomsten voor Oekraïense zwangeren

  • Deelnemers zijn beter op de hoogte van de Nederlandse geboortezorg en de rol van de verloskundige.
  • Het online CenteringZorg-aanbod biedt contact met lotgenoten, vooral waardevol voor zwangeren die gevlucht zijn naar Nederland.
  • Zorgverleners ervaren dat deelname aan het aanbod de Oekraïense zwangeren beter voorbereidt op consulten en dat ze meer vragen durven te stellen.
  • Het aanbod ontlast zorgverleners, doordat de zwangeren beter geïnformeerd zijn en minder vragen hebben tijdens consulten.

Verder lezen

Onderzoeksverslag

Projectpagina Eritrese zwangeren

Advertentie

Projectpagina Oekraïense zwangeren

De aanvullende zorgverlening voor deze zwangeren is mogelijk dankzij financiering van Bernard van Leer Foundation.

Bron: centeringzorg.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan