Een ongeboren baby reageert sterker met naar de hand toe bewegen wanneer de moeder haar buik aait dan wanneer anderen dat doen. Dit kan verklaren waarom een moeder haar kind voelt bewegen als ze over haar buik aait, terwijl het bewegen stopt als bijvoorbeeld de partner van moeder de buik aanraakt.

Dat blijkt uit onderzoek met een speciale 4D-echografie video.  Hierdoor waren onderzoekers in staat om de reactie van ongeboren kinderen op te nemen terwijl ze nog in de baarmoeder zaten. Hoofdauteur van het rapport, Viola Marx zegt hierover: “Moeders raken tijdens hun zwangerschap vaak spontaan en opzettelijk hun buik aan, met de bedoeling om met hun ongeboren kind te communiceren. We hebben aangetoond dat de foetussen reageerden op de aanraking van de moeder. En we denken dat iedere stimulatie bevorderlijk kan zijn voor de ontwikkeling van de foetus en de hechting aan de moeder en de vader.

Marx wijst erop dat eerder onderzoek al heeft laten zien dat ongeboren baby’s reageren wanneer hun moeder tegen hen praat, zodat ze haar stem weten te herkennen na de geboorte. “Aanraking tijdens de zwangerschap zou een soortgelijke rol kunnen spelen. Dit fenomeen zou de komende tijd beter moeten worden onderzocht zodat we nog meer zicht krijgen op de betekenis van het gedrag.”

Klik hier voor een video van de 4D echografie waarop een foetus reageert op het aanraken van de buik door de moeder.

A mother’s touch may help to bond with unborn babies

AdvertentieVroeg-congres artikel

Fetal behavioral responses to the touch of the mother’s abdomen: A Frame-by-frame analysis

Mother’s touch can be recognised by unborn child

Vertaald door Vakblad Vroeg

Derde editie Congres Vroegsignalering bij baby’s
Op 15 november vindt de derde editie plaats van het Congres Vroegsignalering bij baby’s. Het jaarlijks congres staat dit keer in het teken van vroeggeboorte: wat betekent dit voor de ontwikkeling van een kind, nu en later in het leven? En wat zijn aandachtspunten voor professionals? Lees verder >

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan