Ondersteun vegetarische en veganistische zwangeren

0
224
vegetarische zwangere

KNOV heeft de handreiking ‘Vegetarisch en veganistisch voedingspatroon rondom de zwangerschap’ gepubliceerd. Zorgverleners krijgen in dit praktische document handvatten en tools om (aanstaande) zwangere en pas bevallen vrouwen met een vegetarische en veganistisch voedingspatroon te voorzien van passende adviezen.

Bij een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon is het risico op sommige voedingstekorten hoger dan bij een omnivoor voedingspatroon. Dit kan het risico op  complicaties bij de moeder of de foetus verhogen.

Ondersteuning belangrijk

Het is daarom belangrijk om (aanstaande) zwangeren en pas bevallen vrouwen met een dergelijk voedingspatroon te ondersteunen met adviezen rondom voeding en supplementen. Ook kan het nuttig zijn dat bloedonderzoek te laten doen naar tekorten. Vrouwen met een veganistisch voedingspatroon worden geadviseerd naar een diëtist te gaan.

Multidisciplinaire samenwerking

De handreiking is tot stand gekomen met ZonMw-gelden op initiatief van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. Ook waren een diëtiste op persoonlijke titel en cliëntvertegenwoordiging van Moederraad Geboortehart en het Voedingscentrum betrokken.

Handreiking ‘Vegetarisch en veganistisch voedingspatroon rondom de zwangerschap’

Bron: knov.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here