“Eetproblemen kunnen bij jonge kinderen samenhangen met een opgelopen trauma. Zonder tijdig ingrijpen kunnen ze hen ernstig in de groei belemmeren. Ook hun energieniveau om schoolwerk te doen krijgt een deuk. Bovendien ontstaan op oudere leeftijd vaak psychische sociale problemen. Ik hoop dan ook dat steeds meer mensen zich bewust worden van hoe ingrijpend zo’n eetprobleem is voor zowel het kind als voor de ouders. Plus, nog belangrijker, hoe fijn het is wanneer je dat kan verminderen of zelfs stoppen zodat het kind zich verder goed kan ontwikkelen.”

Aan het woord is Diana Kroes MSc., gedragswetenschapper en cognitief gedragstherapeut i.o., gespecialiseerd in de behandelmogelijkheden bij trauma’s rond eten. Diana verzorgt tijdens het online congres ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’ een lezing. “Ik ga dan onder meer in op wat voor trauma’s onder eetproblemen bij jonge kinderen kunnen liggen en hoe professionals daar het beste mee om kunnen gaan. Hoe kom je erachter, wat zijn de behandelmogelijkheden en heel specifiek: hoe is EMDR in te zetten? In een interview blikt zij vooruit op haar congresbijdrage.

Wat is de relatie tussen een opgelopen trauma en eetproblemen?
“Wat we zien bij kinderen met ernstige eetproblemen is dat die meestal niet van vandaag op morgen zijn. Zeker bij die jonge kinderen is daar eigenlijk al een lange geschiedenis aan vooraf gegaan. Vaak hebben deze kinderen bijvoorbeeld al vroeg met medische ingrepen te maken gehad. Gevolg kan zijn dat hun hele mondgebied overprikkeld raakt. De dokter die kijkt in het keeltje, er gaat een slang in en uit, er wordt van alles met eten en drinken uitgeprobeerd. Dit alles kan bij zowel het kind als de ouders veel stress veroorzaken.”

Welke behandelmogelijkheden zijn aan te raden?
“Volgens de richtlijn bij eetproblemen zijn gedragstherapeutische technieken de eerst aangewezen behandeling. Aanvullend zijn traumagerichte interventies in te zetten. Aanvullend is de laatste jaren EMDR-behandeling  in opkomst. De eerste resultaten zijn veelbelovend.”

Hoe werkt EMDR bij kinderen met eetproblemen?
Ouders spelen hierbij een grote rol. Zij zijn immers de bron van informatie over de mogelijke aangrijpende  gebeurtenissen die de oorzaak van het probleem kunnen zijn. Samen met hen maak je een verhaal. Tijdens de sessie zelf zit het kind meestal bij één van de ouders op schoot, terwijl de andere ouder het verhaal vertelt. En de therapeut voert dan de EMDR uit door het kind tijdens het voorlezen bepaalde prikkels toe te dienen. Dat kan het tappen op de knietjes zijn, het met de ogen van het kind volgen van vingerpopjes of andere oefeningen die het geheugen belasten.”

Diana Kroes
Diana Kroes: “Ernstige eetproblemen zijn meestal niet van vandaag op morgen”

Kun je enkele do’s en don’ts noemen voor hulpverleners rond dit onderwerp?
“Kijk eerst goed naar het ontwikkelingsverhaal wanneer je een kind in behandeling krijgt. Doe dit in relatie tot alle gebeurtenissen die het kind en de ouders hebben meegemaakt. Houd er bovendien rekening mee dat, ondanks alle medische gebeurtenissen die een kind heeft meegemaakt, de stress van de ouders veelal belastender is geweest dan de ernst van de ziekte zelf en alles wat daarbij kwam kijken. Rekening houden met de impact van het medische traject op de ouders is echt heel belangrijk. Verder dient er oog te zijn voor de psychologische kenmerken van het kind zoals IQ en mogelijke ontwikkelingsstoornissen. Op zichzelf hoeven dat geen directe risicofactoren te zijn om een eetprobleem te ontwikkelen, maar de samenhang daarvan kan wel de kans daarop vergroten.”

Je werkt bij een specialistisch centrum – wat houdt dat in?
“Ik ben werkzaam als behandelcoördinator bij de locatie Maastricht van Seys Centra. We zijn derde lijn, dus dat betekent dat we zeer gespecialiseerde zorg leveren. Kinderen komen bij ons bijvoorbeeld terecht wanneer hulp in de eerste en tweede lijn, denk aan pre-logopedie, diëtiek of opvoedingsondersteuning, onvoldoende zijn. Doorverwijzen moet echt door een kinderarts/psychiater of een revalidatie arts gebeuren, maar iedere hulpverlener kan altijd bij ons aankloppen voor advies. Gelukkig gebeurt dit meer en meer. Dat juichen we toe, want het is altijd beter wanneer een kind met een minder intensieve behandeling vooruit kan komen. En je wilt natuurlijk ook niet de kostbare plekken bezet houden voor kinderen die niet op een andere manier geholpen kunnen worden.”

Kun je nog een tipje van de sluier lichten met betrekking tot je lezing tijdens het congres?
“De rode draad zal vooral zijn hoe je een eetprobleem kunt herkennen en uitvragen. Ook zal ik ingaan op de risico’s en wat voor hulpverleners belangrijk is om alert op te zijn. Veel aandacht krijgt wat kunt doen. Daarbij zal ik ook twee behandelaren interviewen en beelden laten zien van EMDR die we uitvoeren met twee verschillende kinderen.”

Programma online congres ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’ >>

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan