Stem ondersteuning en zorg bij de bevalling meer af op de nieuwe vaders. En neem aandacht voor nieuwe vaders op in richtlijnen voor zorg. Ook dient hiervoor meer aandacht te komen in opleiding en training van zorgverleners op dit gebied.

Aldus luiden de conclusies van een onderzoek waarover kennispoort-verloskunde.nl bericht. Het onderzoek beschrijft de ervaringen van 271 nieuwe vaders uit zeven landen: Canada, Engeland, Nieuw-Zeeland, Nepal, Singapore, Zweden, en Thailand. Vijf thema’s komen naar voren: het onbekende, veel verschillende gevoelens, interactie met zorgverleners, deel uitmaken van ouderpaar, ontmoeting en hechting met de baby.

Bevindingen

Uit het onderzoek blijkt dat vaders een gebrek aan kennis hebben over de bevalling. Zij hebben de behoefte om hier beter voorbereid te zijn. Nieuwe vaders willen namelijk meer betrokken zijn en hebben begeleiding, informatie en eerlijke antwoorden nodig. Dit helpt hen vervolgens om invulling te geven aan hun ondersteunende rol.

Verder blijkt dat veel vaders hun eigen behoeften negeren om zich op de bevalling te concentreren. De eerste ontmoeting met de baby maakt dat ze hun aandacht verleggen van de moeder naar het kind. Voor dit speciale moment hebben vaders tijd en privacy nodig

Conclusie

De conclusie is dat zorgverleners zich bewust moeten zijn van hun professionele gedrag ten opzichte van nieuwe vaders en van hun behoeften. Zo kunnen ze hun ondersteuning en zorg hierop af stemmen. De onderzoekers pleiten verder voor: 1. het opnemen van aandacht voor nieuwe vaders in de richtlijnen voor zorg; 2. vervolgonderzoek naar het integreren van de voorbereiding van nieuwe vaders in de prenatale zorg en 3. betere opleiding en training van zorgverleners op dit gebied.

Ervaringen en behoeften van nieuwe vaders tijdens de bevalling: een systematische review >>

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan