Interview met Hanna Stolper
Hanna Stolper is als klinisch psycholoog/psychotherapeut en IMH-specialist werkzaam bij de Jeugd ggz van de Dimence Groep. Samen met collega’s ontwikkelde ze ‘Contextueel Behandelen’ waarbij ouders met psychische problematiek en een jong kind gezamenlijk worden behandeld door de ggz voor volwassenen en jeugd. In december 2024 promoveerde zij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het proefschrift “Doorbreek barrières en versterk verbinding: gezinnen helpen om de intergenerationele overdracht van mentale problemen te voorkomen“. Daarnaast heeft ze een eigen praktijk voor volwassenen. Op 19 juni vertelt zij in een MinNultotVijf webinar over haar onderzoek en praktijkervaring. Wij vroegen haar vast naar haar ervaringen en kennis!
Waarom is Contextueel Behandelen zo waardevol?
“Kinderen in de eerste levensjaren zijn enorm afhankelijk van hun ouders en directe omgeving voor hun mentale gezondheid. Wanneer ouders met mentale problemen of trauma’s minder beschikbaar zijn voor hun jonge kinderen, kan dit schadelijk zijn voor hun ontwikkeling. Ook kan de komst van een kind mentale problemen bij ouders doen ontstaan of verergeren. Tijdens het webinar geef ik inzicht in hoe we met gezinsgerichte zorg en ondersteuning kunnen voorkomen dat mentale problemen van generatie op generatie worden overgedragen.
De mentale gezondheid van zowel ouders als kinderen is vaak belegd bij verschillende instanties voor volwassen- of jeugd ggz. Terwijl het juist heel belangrijk is dat alle betrokkenen in de zorg met elkaar samenwerken, afstemmen en zorg integreren. In het webinar laat ik zien hoe samenwerking in het brede veld van hulpverlening het welzijn van gezinnen ten goede kan komen.
Kinderen in de eerste levensjaren zijn enorm afhankelijk van hun ouders en directe omgeving voor hun mentale gezondheid. Wanneer ouders met mentale problemen of trauma’s minder beschikbaar zijn voor hun jonge kinderen, kan dit schadelijk zijn voor hun ontwikkeling. Ook kan de komst van een kind mentale problemen bij ouders doen ontstaan of verergeren. Tijdens het webinar geef ik inzicht in hoe we met gezinsgerichte zorg en ondersteuning kunnen voorkomen dat mentale problemen van generatie op generatie worden overgedragen.
De mentale gezondheid van zowel ouders als kinderen is vaak belegd bij verschillende instanties voor volwassen- of jeugd ggz. Terwijl het juist heel belangrijk is dat alle betrokkenen in de zorg met elkaar samenwerken, afstemmen en zorg integreren. In het webinar laat ik zien hoe samenwerking in het brede veld van hulpverlening het welzijn van gezinnen ten goede kan komen.
Wat is de insteek van je webinar?
In dit webinar bespreek ik wat we weten over het proces van de intergenerationele overdracht van mentale problemen. Daarnaast gaat het over de noodzaak en de praktijk van gezinsgericht en geïntegreerd behandelen, zowel binnen de ggz als daarbuiten, met een focus op Contextueel Behandelen. Ik zal een casus presenteren waarin verschillende disciplines uit de GGZ, jeugdhulpverlening en jeugdbescherming betrokken waren. Dit maakt duidelijk hoe gezinsgericht en geïntegreerd werken in de praktijk eruit kan zien. Verder zal ik de uitkomsten van mijn promotieonderzoek naar Contextueel Behandelen delen en aanbevelingen doen voor de praktijk.
Wat kunnen deelnemers meenemen naar de werkvloer?
Het webinar biedt niet alleen theorie en inzicht in de intergenerationele overdracht van mentale problemen, maar ook concrete handvatten voor hulpverleners om effectief en gezinsgericht te werken. Het is een belangrijke kans om meer te leren over een geïntegreerde benadering in de ggz, wat een groot verschil kan maken voor gezinnen in nood.
Kun je alvast enkele praktische tips geven voor de deelnemers?
Mijn belangrijkste tip is om altijd breed te kijken. Als hulpverlener is het belangrijk om niet enkel vanuit je eigen specialisme te werken, maar je een volledig beeld van de situatie te vormen. Stem goed af met andere professionals en werk samen om gezamenlijk prioriteiten te bepalen en interventies elkaar gaan versterken.
Heb je tips voor deelnemers of geïnteresseerden die zich vast willen inlezen?
Ja, ik heb enkele nuttige bronnen verzameld:
- Behandel ouder en kind in breed perspectief – GGZ Totaal
- Tijd voor verschuiving paradigma in de GGZ – KAP Online
- Contextueel Behandelen
- Risicofactoren in de ouder-kindrelatie
- Gezinsgerichtbehandelen-nederlandseggz
Webinar 19 juni 2025: ‘Gezinnen helpen om de intergenerationele overdracht van mentale problemen te voorkomen’ door Hanna Stolper
Datum: donderdagavond 19 juni van 19.30 – 21.00 uur
Deelnameprijs: 29,95
Organisatie: MinNultotVijf (een initiatief van IMH Nederland en Vakblad Vroeg)
Webinar onderdeel van MinNultotvijf
Dit webinar over intergenerationele overdracht maakt onderdeel uit van MinNultotvijf, hét inspiratieplatform voor alle professionals die werken in de geboortezorg en met jonge kinderen en hun ouders. Ben je abonnee, log dan in op je account en vink aan dat je dit webinar gratis wilt volgen. Nog geen abonnee? Meld je dan nu aan en volg dit webinar en andere (live) webinars voor slechts € 169 per jaar.
Het platform, een initiatief van IMH Nederland en Vakblad Vroeg, bestaat uit webinars, artikelen uit kwartaalmagazine VROEG, minicolleges en rollenspelen. Een abonnement op het platform, dat voortdurend wordt uitgebreid, is heel voordelig. Meld je nu aan en neem ook zonder extra kosten deel aan dit webinar.