Corona heeft ons duidelijk gemaakt dat fysiek contact – huidhonger – noodzakelijk is voor ons welzijn. Maar niet alleen volwassenen lijden aan huidhonger, ook voor baby’s is huidcontact een basisbehoefte, blijkt uit uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Het is zelfs schadelijk om moeder en baby na de geboorte van elkaar te scheiden.

Huidcontact is een basisbehoefte van élke mens, maar hoe jonger je bent, des te meer levensnoodzakelijk het is. In het artikel ‘Ook baby’s hebben huidhonger!’ schetst Tom Van den Broeck op de website Birth Matters waarom huidcontact geen traktatie is, maar noodzakelijk voor een pasgeborene. Ook legt hij uit waarom het scheiden van moeder en baby zelfs schadelijk is.

Alle ouders van een pasgeborene zullen bevestigen dat hun baby het rustigst en meest ontspannen is, als hij huid-op-huid bij hen ligt. Vanuit biologisch standpunt is het abnormaal om een kind daar weg te halen. Dat veroorzaakt zelfs stress: baby’s krijgen meteen een frons op hun gezicht, beginnen te zwaaien met hun armen en gaan al snel huilen. Aanhoudende stress is schadelijk voor het zich ontwikkelende brein.

Juiste prikkels

Moeders voorzien de eerste prikkels die het babybrein goed laten werken. Maternale prikkels reguleren de afstelling van de hartslag, eetlust, hormoonpeil en bloeddruk. Maternale prikkels programmeren de baby als het ware, het leert op basis hiervan wat een ‘normaal’ stressniveau is. Hoe meer huidcontact, hoe makkelijker het lichaam van de baby later die ‘ruststand’ kan herstellen.

De prikkeling van het babybrein is van levensbelang, want een brein dat weinig of geen prikkels krijgt, zal zich niet kunnen uitbouwen tot het complexe orgaan dat we kennen. In het hoofd van een pasgeboren baby zitten gigantisch veel neuronen klaar om verbindingen met andere neuronen aan te gaan, maar neuronen die niet geprikkeld worden, sterven af. De geboorte en de eerste uren erna, zijn wat dat betreft een kritieke periode. Huidcontact maakt dat het brein zich veilig voelt, waardoor de baby toenadering zoekt tot de borst en waardoor slaapcycli verzekerd zijn. Het eerste levensuur zou daarom compleet ongestoord moeten verlopen.

Slaap

Maar ook in de weken daarna is huidcontact van belang. Huidcontact zorgt ervoor dat de REM-slaap al plaatsvindt tijdens de lichte slaap; voor de ontwikkeling van onze hersenen is de REM-slaap van groot belang. Tijdens de REM-slaap worden er prikkels afgevuurd in onze hersenen op basis van polysensoriële input en die komt het meeste voor tijdens huidcontact. Door die prikkels ontstaan er verbindingen tussen neuronen (brain wiring) en worden er synapsen gevormd. Hoe meer paden en synapsen er gevormd worden: hoe meer verbindingen en basisstructuren er gevormd worden in ons brein. De kritieke periode voor deze paden om zich te ontwikkelen is zes tot acht weken na de geboorte.

Lees verder op birthmatters.be >>

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan