Het UZ Gent gaat alle slechthorende baby’s in Vlaanderen screenen op evenwichtsstoornissen. Dat is nodig omdat problemen met het evenwicht grote gevolgen heeft voor de ontwikkeling. Een vroege detectie en behandeling kan de gevolgen voor de ontwikkeling beperken.

In Vlaanderen worden jaarlijks zo’n 600 slechthorende baby’s geboren, waarvan er ongeveer 120 blijvend gehoorverlies hebben. Vanaf juni wordt die laatste groep systematisch onderzocht van zodra ze 6 maanden oud zijn. Zo willen onderzoekers de gevolgen voor de ontwikkeling van die kinderen beperken.

Motorische ontwikkeling

Alle erkende Vlaamse centra zullen deelnemen aan de grootschalige screening, die door het UZ Gent en de Universiteit Gent wordt begeleid. “Wanneer het evenwicht niet goed werkt, heeft dat gevolgen voor de motorische ontwikkeling van baby’s”, legt prof. dr. Leen Maes van de Universiteit Gent uit. “Ze leren moeilijker rollen, zitten en lopen, en vallen vaker. Ook later hebben kinderen moeite met balans en beweging.”

Blijven testen

“Alle ouders die kort na de geboorte te horen krijgen dat hun kind een blijvend gehoorprobleem heeft, krijgen vanaf juni 2018 de uitnodiging voor een evenwichtsscreening”, bevestigt prof. Dhooge. Artsen van Kind en Gezin zullen ouders van slechthorende baby’s ook aanmoedigen om na de screening van het gehoor het evenwicht te laten testen.

Voor de ouders is de screening gratis. Er lopen nog gesprekken over de financiering van de referentiecentra die de screening zullen doen. Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) springt alvast voor een deel bij.

Bron: hln.be

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan