Tijdens de zwangerschap krijgt het welzijn van de moeder volop aandacht. Vervolgens is na de bevalling het oog van de zorgprofessional vooral gericht op de ontwikkeling van het kind. “Deze benadering staat het ontwikkelen van een gezonde ouder-kindrelatie in de weg”, stelt Liesbeth Woertman. “Bij veel vrouwen kantelt namelijk het zelfbeeld na de bevalling. Dit kan zowel de invulling van het moederschap als de ontwikkeling van de pasgeborene negatief beïnvloeden.” Tijdens een webinar op 3 oktober gaat Liesbeth in op het veranderen van de identiteitsbeleving als gevolg van het nieuwe moederschap en welke ondersteunende rol hierbij voor zorgprofessionals is weggelegd.
Aanmelden
Iedere baby en peuter vindt het lichaam van een moeder prachtig. Waarom dan hierover tobben of cosmetische ingrepen ondergaan? Toch worstelen veel pas bevallen vrouwen met hun zelfbeeld. “Het moederschap maakt nu opeens deel uit van hun identiteit”, weet Liesbeth Woertman. “Voor velen is de overgang van vrouwen- naar moederlichaam een ingewikkeld proces. Dit komt omdat de beelden van een vrouw en van een moeder sterk uiteenlopen. Te meer daar, zo blijkt uit onderzoek, het moederbeeld vaak nog heel klassiek is. Het lichaam van een moeder wordt gezien als ‘dik’ en ‘warm’. Heel anders dus dan het slanke, fitte en seksueel aantrekkelijke lichaam van voor de zwangerschap.”
Dit negatieve zelfbeeld is niet alleen slecht voor een gezonde invulling van het moederschap, maar ook voor de ontwikkeling van pasgeborenen. “Ouders zijn immers een spiegel voor hun kinderen. Zo geeft een moeder die continue bezig is met haar uiterlijk of gewicht een verkeerd signaal af. Hetzelfde geldt voor vrouwen die hun gezicht laten botoxen. Daardoor verliezen ze aan mimiek. Dit maakt het voor een baby of peuter ingewikkeld om via spiegelen het gezicht van hun moeder te lezen.”
Zorgprofessionals spelen in het begeleiden van moeders die tobben met hun zelfbeeld een supergrote rol, aldus Liesbeth. “Voor het ontwikkelen van een gezonde ouder-kindrelatie hebben moeders die worstelen met hun zelfbeeld gerichte ondersteuning nodig. Stop daarom met romantiseren over het moederschap. Help in plaats daarvan vrouwen na hun bevalling de verandering van hun lichaam te aanvaarden en een fijn beeld van zichzelf te ontwikkelen. Tijdens het webinar ga ik eerst dieper in op de invloed van een negatief zelfbeeld van de moeder op de ontwikkeling van een kind. Vervolgens geef ik aan hoe je moeders kunt helpen meer tevreden te zijn met zichzelf. Rode draad is het vergroten van het bewustzijn over de invloed van het eigen gedrag op de ontwikkeling van een kind.”
Heb je een vraag aan Liesbeth die je graag in het webinar beantwoord ziet, laat het ons weten. Stuur een mail naar vroeg@dgcommunicatie onder vermelding van ‘Vraag aan Liesbeth Woertman’
Datum: donderdagavond 3 oktober van 19.30 – 21.00 uur (of later terugkijken)
Deelnameprijs: 29,95
Organisatie: MinNultotVijf (een initiatief van IMH Nederland en Vakblad Vroeg)
Aanmelden
Liesbeth Woertman (1954) studeerde klinische psychologie aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 1994 op het ontwerp lichaamsbeelden. Ze heeft inmiddels vijf boeken over dit onderwerp op haar naam staan. In mei 2020 ging ze met emeritaat. Van verkoopster bij Jamin tot hoogleraar psychologie en opleidingsdirecteur Universiteit Utrecht. Zo vat ze zelf in een notendop haar carrière samen.
Webinar onderdeel van MinNultotvijf Het webinar maakt onderdeel uit van MinNultotVijf, hét inspiratieplatform voor alle professionals die werken in de geboortezorg en met jonge kinderen en hun ouders. Ben je abonnee, log dan in op je account en vink aan dat je dit webinar gratis wilt volgen. Nog geen abonnee? Meld je dan nu aan en volg dit webinar en andere (live) webinars voor slechts € 169 per jaar. Het platform, een initiatief van IMH Nederland en Vakblad Vroeg, bestaat uit webinars, artikelen uit kwartaalmagazine VROEG, minicolleges en rollenspelen. Een abonnement op het platform, dat voortdurend wordt uitgebreid, is heel voordelig. Meld je nu aan en neem ook zonder extra kosten deel aan dit webinar.