Circa 18 procent van de bevallingen vindt in Nederland met een keizersnede plaats. In veel landen ligt dit percentage fors hoger, maar ook ons land zien we een stijging in het aantal keizersnedes. In 2020 ging het nog om 1 procent van de bevallingen.
Als het aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ligt, is het optimale aantal keizersnedes 10 tot 15 procent. Boven 20 procent zou niet leiden tot ‘betere uitkomsten op populatieniveau’, vertelt onderzoeker en hoogleraar verloskunde Corine Verhoeven. Met 17 procent zit Nederland dus aardig in de buurt. Dat komt omdat we kritisch zijn over wanneer iemand een keizersnee krijgt, maar ook omdat er hier een ander systeem en andere visies zijn dan in landen als Brazilië en Turkije: daar vindt meer dan de helft van de bevallingen met een keizersnede plaatsvindt. In de Verenigde Staten gebeurt dit bij één op de drie bevallingen.
Operatie kent altijd risico’s’
Onderzoeker aan de de afdeling Verloskundige Wetenschap bij Amsterdam UMC Anna Seijmonsbergen is positief over het lage aantal keizersnedes. “Ik denk dat we daarin dus best wel heel goed bezig zijn. We letten er heel goed op dat we niet teveel keizersnedes doen, omdat we met elkaar allemaal eens zijn dat een keizersnede echt een grote buikoperatie is.”
En een buikoperatie is niet niets. “Elke buikoperatie, of elke operatie an sich, heeft risico’s. En daar kunnen complicaties bij komen kijken. Vrouwen houden pijn daarvan en dat kan hun leven lang aanhouden. En ook zie je vaker dat vrouwen veel bloed verliezen. Of dat ze bijvoorbeeld een ernstige complicatie hebben waardoor ze op de intensive care komen.” Daarbij zijn er ook meer risico’s voor de baby’s, vooral ook voor baby’s bij volgende zwangerschappen en bevallingen.
Medicaliserende visie
Niettemin stijgt het aantal keizersnedes in ons land. Dat heeft te maken met verschillende factoren, vertelt Seijmonsbergen. Een verklaring ligt in de iets meer een medicaliserende visie. “Dat zie je bijvoorbeeld ook bij het aantal inleidingen. Dat stijgt ook heel erg hard.” Volgens haar laat deze stijging zien dat de visie steeds iets meer is van je moet eigenlijk sneller ingrijpen in plaats van af te wachten. Daarnaast heeft een vrouw die al eens een keizersnede heeft gehad, meer kans op een keizersnee bij de volgende zwangerschap.
Bron: eenvandaag.avrotros.nl