De ziekte van Batten is een zeldzame erfelijke stofwisselingsziekte die vooral kinderen treft. Aantasting van het zenuwstelstel leidt tot achteruitgang van motorische functies, het geheugen en het denken. Blindheid is vaak een gevolg. In het proefschrift ‘Batten Disease – Beyond the Blind Spots’ zijn nieuwe aanknopingspunten gevonden voor een snellere diagnose en beter begrip van het verloop van de ziekte.

Het promotieonderzoek, verricht door arts onderzoeker Willemijn Kuper van het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht, is in vier jaar tijd uitgevoerd in een samenwerking tussen het UMC Utrecht en Bartiméus Expertisecentrum NCL. De ziekte van Batten is voor oogartsen moeilijk te traceren omdat ze erg weinig voorkomt is en op het eerste gezicht moeilijk te onderscheiden lijkt van andere, vaker voorkomende netvliesziekten.

Eerste signalen

Na ongeveer het 5e levensjaar is een ernstig verlies van gezichtsvermogen als gevolg van netvliesaantasting door de ziekte vaak een van de eerste signalen, hoewel het proefschrift laat zien dat ook de hersenen al vroeg aangetast raken. In het begin uit zich dit in (soms subtiele) leerproblemen, later gevolgd door epilepsieaanvallen, geheugenverlies, kinderdementie en verlies van motorische vaardigheden. Tot nu toe overlijden alle kinderen met deze ziekte, meestal tussen het 15e en 25e levensjaar. Er is nog geen medicijn dat de ziekte kan stoppen of zelfs maar vertragen.

Snellere diagnose en inzicht in ziekteverloop

Het promotieonderzoek, grotendeels gebaseerd op diagnostische en behandeldata van jonge cliënten van Bartiméus, heeft drie soorten resultaten opgeleverd:

  1. Er zijn verschillende oogheelkundige en neurologische kenmerken geïdentificeerd waarop de ziekte vroeg kan worden herkend
  2. Duidelijk is geworden hoe verschillende typen fouten in het erfelijk materiaal leiden tot een langzamer of ander ziektebeloop.
  3. Er zijn zogeheten biomarkers ontwikkeld; stofjes die bij de ziekte van Batten in het bloed aanwezig zijn, die kunnen worden gemeten om snel en betrouwbaar de diagnose vast te stellen (of uit te sluiten) en inzicht geven in het komende ziektebeloop.

Met de in het onderzoek opgestelde lijst van kenmerken van de ziekte van Batten kunnen oogartsen de ziekte al in een vroeg stadium herkennen, zodat ze sneller kunnen doorverwijzen naar instellingen voor specialistische diagnostiek.

Proefschrift

Voor belangstellenden is het proefschrift gratis verkrijgbaar door een mailbericht te sturen naar w.f.e.kuper@umcutrecht.nl. U krijgt dan een link naar een webpagina toegestuurd waar het proefschrift kan worden gedownload.

Bron: bartimeus.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan