De overgang van groep 2 naar 3 is een van de meest besproken overgangen van de basisschool. Dit boek geeft handvatten voor het samenstellen en voorbereiden van een beredeneerd aanbod in de onderbouw, met specifieke aandacht voor
• instructie en differentiatie
• taal
• rekenen
• schrijven
• gebruik van ontwikkelingsmaterialen
• de organisatie
• monitoring
De meeste scholen hebben het onderwijs georganiseerd in een leerstofjaarklassensysteem. Het zogenaamde gat tussen groep 2 en 3 wordt daarbij voor een deel van de kleuters als een probleem ervaren. In groep 3 start het formele lezen en rekenen en van kinderen eind groep 2 wordt verwacht dat ze aan bepaalde eisen voldoen om dat proces zo goed mogelijk te kunnen starten.
Steeds vaker komen combinatiegroepen 2-3 voor, en zelfs samengestelde groepen 1-2-3. Of dit nu een bewuste keuze is vanuit visie en beleid, of een noodzakelijke reactie op leerlingenkrimp, de gemaakte keuze moet duurzaam en toekomstgericht zijn.
Hoe het onderwijs ook georganiseerd is, leerkrachten die werken met jonge kinderen (van 4-7 jaar) vragen zich vaak af hoe ze kunnen aansluiten bij de verschillen in ontwikkeling. Ze zoeken naar vormen om hun onderwijs zo te organiseren dat de doorstroom in deze leeftijdsfase zo vloeiend mogelijk verloopt en dat er sprake is van een ononderbroken groei en ontwikkeling.
Vloeiend van groep 2 naar 3
Aafke Bouwman en Marije Bakker
Uitgeverij Pica
https://www.bol.com/nl/p/vloeiend-van-groep-2-naar-3/9200000103645221/?suggestionType=typedsearch&bltgh=vY9qTbxuOnnvHAtSRatG4A.1.2.ProductTitle#product_specifications

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.
"*" geeft vereiste velden aan