Heeft een kind moeite met schrijven? Krijgt hij of zij het fietsen maar niet onder de knie? Dwalen de gedachten telkens af in de klas en heeft het moeite om een taak planmatig en georganiseerd aan te pakken? Misschien is Developmental Coordination Disorder (DCD) de oorzaak. DCD, ook bekend onder de naam dyspraxie, is een veelvoorkomende leerstoornis die naar schatting zo’n 5 procent van alle kinderen parten speelt. ‘Mijn kind heeft DCD’ geeft een duidelijk overzicht van wat de stoornis precies inhoudt en hoe je er als ouder en opvoeder mee om kunt gaan.
Een kind met DCD kan problemen hebben met de uitvoering van zijn dagelijkse bezigheden, omdat het motorisch onder het te verwachten niveau zit dat bij zijn leeftijd hoort. Wellicht loopt, kruipt, zit het moeilijker dan andere kinderen. Of het laat het makkelijker dingen vallen, is onhandiger, schrijft moeilijk leesbaar of presteert slecht op school als het om spel en sport gaat.
Onhandige kinderen met een zwakke coördinatie hebben natuurlijk altijd al bestaan. Alleen gaf men er vroeger een andere benaming aan. De meest gekende (en nog steeds gebruikte) is ‘dyspraxie’ of ‘ontwikkelingsdyspraxie’. Een kleine vijftien jaar geleden pas is men deze stoornis aandachtiger gaan bestuderen. Sindsdien spreekt men van DCD.
‘Mijn kind heeft DCD’ richt zich in de eerste plaats tot ouders. Het is eveneens bruikbaar voor leerkrachten en hulpverleners. Het boek legt de problematiek van DCD helder uit. Het beschrijft hoe je het beste de weg doormaakt van de diagnose en hoe je als ouder, leerkracht of hulpverlener ondersteunend kunt helpen in de zorg voor deze kinderen en jongeren, thuis en op school. De talrijke voorbeelden en de praktisch bruikbare tips maken het boek tot de ideale basisgids over DCD.
Mijn kind heeft dcd
Kaat Dewitte en Griet Dewitte
Uitgeverij Lannoo
Mijn kind heeft DCD
€ 22,99
Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.
Gerelateerde producten
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.
"*" geeft vereiste velden aan