Lise, de hoofdpersoon uit dit boekje, krijgt te maken met seksueel misbruik. Ze weet ze niet wat haar overkomt en kan ze er zelf ook niets aan doen. Het boekje is geschreven voor jonge kinderen en hun (pleeg)ouders. Met als doel om op zachte en laagdrempelige wijze een heftig onderwerp aan te kaarten. Ook kan het boekje worden ingezet als een kind seksueel misbruik heeft meegemaakt.
Elk jaar worden 62.000 kinderen voor het eerst slachtoffer van seksueel misbruik. Cora Hout (41), jeugd- en gezinsprofessional en (gezinshuis-) ouder van negen kinderen, besloot als professional en ervaringsdeskundige een kinderboekje over seksueel misbruik te schrijven, met als doel jonge kinderen weerbaarder te maken. “Het is belangrijk dat kinderen weten welke aanrakingen zijn toegestaan en welke niet.”
In het boekje ‘Lise’ gaat het over de achtjarige Lise die te maken heeft met seksueel misbruik. Zij voelt zich vaak niet fijn en denkt dat dit komt door wat de buurman weleens bij haar doet. Zij weet echter niet wat seksueel misbruik is, wat haar overkomt en hoe zij hier woorden aan kan geven. Met niemand durft zij hier over te praten.
Het boekje is bedoeld om samen met het kind (pleeg)vader of (pleeg)moeder of andere verzorger te lezen en in te werken. Met als doel op laagdrempelige wijze een heftig onderwerp aan te kaarten en kinderen te leren ‘nee’ te zeggen als aanraken niet fijn is en dit te melden bij iemand die zij goed kennen. “Een gewaarschuwd kind staat tenslotte sterker in zijn of haar schoenen”, vertel Cora. “Vaak denken kinderen dat ‘het’ erbij hoort en dat alle vaders, broers of andere familieleden en bekenden dit doen. Ik hoop dat dit boekje ertoe zal bijdragen dat kinderen die worden misbruikt, tegen hun ouders, verzorgers of leerkrachten durven te vertellen wat er speelt. Dat kinderen leren wat hun grenzen zijn.”
Cora adviseert om bij plotselinge gedragsveranderingen advies in te winnen bij een hulpverlener. “Probeer geen suggestieve vragen te stellen, maar luister naar het kind en schrijf alles op. Er zijn professionals die heel goed kunnen onderscheiden of er daadwerkelijk sprake is van misbruik.”
Het boekje Lise helpt kinderen onderscheid te maken tussen fijn aanraken en niet fijn aanraken. “Kinderen moeten beseffen dat zij mogen aangeven dat zij iets niet fijn vinden. Ook moeten kinderen weten dat het niet oké is als de meester, een vader of broer aan hun privéplekjes zit. Ik leg uit wat privéplekjes zijn en dat aanrakingen onder ondergoed nooit oké zijn. Ik hoop dat kinderen hierdoor sneller durven delen wat er speelt en misbruik hierdoor sneller doorbroken of zelfs voorkomen kan worden.”
Het boekje ‘Lise’ is in A5 formaat en heeft 56 bladzijden. Voor kinderen van 6 t/m 10 jaar, ook geschikt voor oudere kinderen met bijvoorbeeld een beperking.
Meer informatie over het boekje Lise is hier te vinden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.
"*" geeft vereiste velden aan