Jonge zuigelingen en kinderen hebben soms problemen met eten, drinken en/of slikken. De oorzaken daarvoor variëren sterk, van vroeggeboorte, anatomische of motorische problemen in het mondgebied tot langdurige sondevoeding en lichamelijke aandoeningen. Op basis van toegenomen kennis en ervaring is dit boek geheel herzien en geeft het een leidraad gebaseerd op praktijk en wetenschap.
De diagnostiek en behandeling van eet- drink- en slikklachten behoren tot de taken van de logopedist. Deze geheel herziene vijfde druk van ‘Eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen’ behandelt de problematiek in al haar facetten en stadia, waarbij de stappen van het klinisch redeneren worden gevolgd.
In het boek komen – onder meer – de volgende onderwerpen aan bod:
* Deel 1: de normale ontwikkeling van het slikken, principes van motorisch leren en ouderbegeleiding.
* Deel 2: de verschillende eet- en drinkvaardigheden (drinken uit de borst of fles, eten van de lepel, kauwen, drinken uit een beker en speekselcontrole), zowel wat betreft normale ontwikkeling als de begeleiding bij problemen.
* Deel 3: de begeleiding van specifieke groepen kinderen met eet- en drinkproblemen.
.
Eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen is primair geschreven voor logopedisten en logopediestudenten, maar is ook geschikt voor andere hulpverleners die beroepsmatig in aanraking komen met deze problematiek (artsen, verpleegkundigen, diëtisten, fysiotherapeuten en gedragsdeskundigen).
Eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen
Auteurs: Lenie van den Engel-Hoek en Marjo van Gerven
Co-auteura: Karen van Hulst S. de Groot Sandra de Groot Leenke van Haaften
Uitgeverij: Gorcum B.V.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.
"*" geeft vereiste velden aan