Adje laat sinaasappelschillen dansen als een slangenbezweerder, geeft zijn stoel de sporen als een dappere ridder en onder de douche verandert hij in een zeemeerman! Adje zit nooit stil op zijn wiebelbillen. Zijn moeder zou hem soms wel op zijn stoel willen vastbinden! Er is altijd wel iemand die hem tot de orde roept: Adje, kleed je aan. Adje, sta rechtop. Adje, doe gewoon! Gewoon? Daar is toch niks aan… ‘Adje Doet Heel Druk’ is een Gouden Boekje met een autobiografisch tintje over een jongetje met ADHD.
In zijn nieuwe kinderboek ‘Adje doet heel druk’, een Gouden Boekje, breekt Adriaan van Dis een lans voor kinderen met ADHD. Het hoeft niet nadrukkelijk te worden gemeld, maar het is strikt autobiografisch, aldus de schrijver. “Ik werd als kind vaak in de hoek gezet en moest altijd vooraan komen zitten. En soms ging ik gewoon op de grond liggen. Toen ik dat een keer aan iemand vertelde, zei hij: ‘Adje doet heel druk’. Ik vond dat zo leuk dat ik me voornam die een keer te gebruiken.”
‘Stuiterbil’ met rijke fantasie
Het boekje vertelt een positief verhaal over ADHD, zoals de aandachtstekort- en hyperactiviteitsstoornis heet. Tegenwoordig wordt het gezien als een ‘stoornis’ waar therapie of anders wel flink wat pillen tegenaan gegooid moeten worden, maar het verhaal van Van Dis – mooi geïllustreerd door Lotte Klaver – gaat meer over kinderen met een rijke fantasie en de wens die te uiten.
„Natuurlijk is het positief over ADHD – vroeger heette dat gewoon ‘druk’. Laat kinderen toch lekker uit het raam kijken. Het is het enige moment in je leven dat je het middelpunt van de aarde bent. Het kan best zijn dat kinderen met ADHD soms als ettertjes worden gezien, en misschien was ik dat ook wel vroeger. Ik ben trouwens nog steeds heel druk.”
Hard op zoek naar erkenning
Opvallend genoeg is Adje niet alleen druk en gezegend met een rijke fantasie, maar dagdroomt hij ook over hoe de mensen voor hem in de rij staan. “Ze klappen. Hij buigt. Zijn naam staat geschreven in duizend lampjes”, staat in het boekje. Dat roept automatisch de vraag op of Adje soms erg hard zoekt naar erkenning. “Dat is met de hamer de spijker op de kop”, aldus Van Dis.
Het boekje is niet alleen voor kinderen, Van Dis heeft ook nog een tip voor volwassenen. In het verhaal staat Adje onder de douche: “Hij knijpt een halve fles shampoo uit. Zeept hoofd en huid. Laat het schuimen en witte bellen onder zijn oksels trompetteren.” Dat is iets wat Van Dis iedereen kan aanraden. “Het klinkt misschien wat onsmakelijk, maar probeer maar eens met zeepbellen onder je oksel muziek te maken. Klinkt fantastisch.”
Adje Doet Heel Druk
Adriaan van Dis
Uitgeverij Rubinstein

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.
"*" geeft vereiste velden aan