De pneumokokbacterie kan bij jonge kinderen ernstige ziekten zoals longontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. Om die reden krijgen pasgeboren baby’s het pneumokokkenvaccin. Dit vaccin stelt het krijgen van oorontstekingen uit en dat is gunstig. Aanvullend zijn nieuwe behandelmethoden nodig voor kinderen die jonger zijn dan 9 maanden.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Sander Fortanier, onderzoeker in het Julius Centrum van het UMC Utrecht. “Oorontsteking is pijnlijk, leidt regelmatig tot een bezoek aan de huisarts en is een belangrijke reden voor antibioticagebruik”, legt hij uit. “De pneumokok is een bacterie die ernstige ziekten kan veroorzaken. De bacterie speelt ook een rol bij het ontstaan van acute middenoorontsteking.” In de volksmond spreken we dan van oorontstekingen. “Oorontsteking is misschien een milde infectie, maar het is pijnlijk en komt enorm veel voor bij jonge kinderen.

Vaccin

Om kinderen te beschermen tegen de pneumokokkenbacterie, is er een vaccin hiertegen opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen de eerste inenting als ze tussen de 6 en 9 weken oud zijn. Bij 4 maanden krijgen ze de tweede vaccinatie en bij 11 maanden de derde. Fortanier zocht uit of het vaccin ook een rol speelt bij het voorkomen van oorontstekingen bij jonge kinderen.

Uitstel

Uit zijn studie blijkt dat de inenting tegen pneumokokken ervoor zorgt dat kinderen later oorontsteking krijgen. “De vaccinatie leidt niet zo zeer tot minder oorontstekingen, maar wel tot uitstel van de eerste.” Het uitstellen van oorontstekingen is vooral te zien in de eerste drie jaar van het kind. Dat is positief, want met name wanneer een kindje vóór de negende levensmaand oorontsteking krijgt, is er een verhoogd risico om vaker oorontsteking te krijgen. “Dat leidt ook tot meer klachten en ziekenhuisbezoek op peuter- en kleuterleeftijd”, aldus Fortanier.

Daarnaast is oorontsteking een belangrijke reden voor antibioticagebruik. Volgens de onderzoeker kan het vaccin in dat geval ook effectief zijn. “Vaccinatie leidt namelijk tot minder behandeling met antibiotica, en minder ziekenhuisbezoeken.” Daarnaast adviseert hij om nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen voor kinderen die jonger zijn dan 9 maanden, omdat zij het hoogste risico lopen op oorontsteking en vervolgens een verhoogd risico hebben op herhaling van de infectie.

Nieuwe analyses

Volgens Fortanier zijn de bevindingen uit zijn proefschrift de eerste uitgebreide schattingen van het effect van het pneumokokkenvaccin in Nederland. Hij legt uit: “Voordat een nieuw vaccin wordt ingevoerd in het Rijksvaccinatieprogramma, doet het RIVM altijd een analyse naar het effect van het vaccin. In het verleden is de mogelijke effectiviteit tegen oorontstekingen meegenomen in die analyses, maar het effect lijkt overschat.” Zijn bevindingen vormen een goede basis om toekomstige economische analyses op te doen, oude analyses te vernieuwen en daarmee zowel de kosten als de baten van het vaccin beter in kaart te kunnen brengen.

Bron: umcutrecht.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan