De zwangerschap, de geboorte en de eerste levensmaanden zijn cruciale momenten voor de ontwikkeling van een kind. Prof. dr. Anneloes van Baar neemt je in een webinar op donderdagochtend 27 januari mee in de mogelijke risicofactoren en de aandachtspunten voor zorgprofessionals. Niet alleen in de eerste periode, maar ook in de peuter- en kleuterperiode. Anneloes koppelt de laatste wetenschappelijke inzichten aan praktisch handelen in de jaren na de geboorte.

Prof. dr. Anneloes van Baar, GZ psycholoog, is Hoofdopleider Gz Psycholoog K&J aan de Universiteit Utrecht.

Tijdens de eerste 1000 kritieke dagen kan een gezonde ontwikkeling een forse knauw krijgen.  Sommige factoren beïnvloeden het fysieke, lichamelijke functioneren van de baby, denk aan vroeggeboorte, zuurstofgebrek bij de bevalling, stoornissen en ziektes. Maar ook medicatie en levensstijl van de moeder hebben invloed. Denk aan roken, drinken en drugsgebruik. Hetzelfde geldt voor stress, angst en depressie van de ouders. En vergeet de milieuomstandigheden in de nabije omgeving niet.

Anneloes gaat in het webinar in op wat die risicofactoren betekenen voor het handelen van zorgprofessionals. “De wetenschappelijk onderbouwde informatie kan houvast bieden aan de praktijk.” geeft zij aan. “Bijzonderheden rondom de zwangerschap en geboorte zijn eigenlijk altijd een signaal. “Juist dan is het extra belangrijk om de kinderen goed te volgen in hun ontwikkeling. Op basis van vroegtijdige signalering kun je hen eventueel extra stimulering geven. Gebruik van het monitoringssysteem van ‘Ontwikkeling Voorop!’ kan hieraan wellicht in de toekomst een goede bijdrage gaan leveren. Daarom zal ik zeker ingaan op dergelijke ondersteuningsmiddelen.”

Maar naast deze kennis gaat het ook om de eigen creativiteit en intuïtie. “Niet alleen op zorggebied, maar ook in het contact met de kinderen, hun ouders en collega’s.” Ten slotte wil ze de professionals meegeven dat zij ook de grenzen van hun eigen beroep moeten kennen. “Zelf weet je veel en kan je ook veel, maar het is ook goed om te wijzen op adequate voorlichting en op andere verzorgers of hulpverleners. Samen komen we verder!”

Datum: donderdagochtend 27 januari van 9.30 – 11.00 uur
Deelnameprijs: 29,95
Organisatie: IMH Nederland en Vakblad Vroeg

Ja, ik doe mee aan dit webinar >>

Prof. dr. Anneloes van Baar, GZ psycholoog, is Hoofdopleider Gz Psycholoog K&J aan de Universiteit Utrecht. Zij promoveerde op onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen van drugsverslaafde moeders, te vroeg geboren kinderen en een vergelijkingsgroep met op tijd geboren kinderen in AMC Amsterdam.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek Vroeg

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van moeder en kind? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan