Geen afvinklijstjes voor kinderen met verstandelijke beperking

0
534

Een verstandelijke beperking wordt er meestal pas in het onderwijs uit gezeefd. Daar valt op dat een kind niet goed met de rest kan meekomen. Jammer, want vroege signalering en behandeling is in het belang van de ontwikkeling van jonge kinderen. Dit leidt tot aanpassingen in de bejegening en begeleiding aan deze gezinnen. Dit blijkt uit de nieuwe editie van kwartaalmagazine VROEG.

‘Verstandelijk beperkt’ is het thema van de nieuwe VROEG, hét vakblad over preventie, vroegsignalering en vroeghulp bij het jonge kind. De thema-artikelen behandelen verschillende invalshoeken. Verhelderend is een casus uit de praktijk dat een inkijkje geeft in de psychische hulp aan deze gezinnen. Dit maakt duidelijk hoe belangrijk het kiezen van de juiste woorden is in de praktijk van de hulpverlening, zelfs als er moeilijke beslissingen moeten worden genomen.

Samen werken met ouders vraagt veel van professionals, betoogt José Koster in een ander artikel. Ouderschap is een kwetsbare aangelegenheid en het werken met ouders is in feite ook werken met jezelf als professional. Dit geldt des te meer wanneer het gaat om ouders met een kind met een beperking. Iedere ouder die dit overkomt kan beamen dat het krijgen van een ernstig beperkt kind enorm veel impact op het gezinsleven heeft. Zie bijvoorbeeld het interview met onderzoeker Nicole van den Dries-Luitwieler, te meer daar zij ook moeder is van een dochter met ernstige meervoudige beperkingen. Een unieke combinatie. “Dit is mijn kracht. Ik spreek zowel de taal van de onderzoekers als die van de ouders, veelal nog twee verschillende werelden. Dit heeft meerwaarde voor het onderzoek en voor gezinnen.”

Van den Dries-Luitwieler doet promotieonderzoek naar kinderen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen ((Z)EMVB). Opvallende bevinding is dat er ontzettend weinig bekend is over de wijze waarop deze gezinnen hun kwaliteit van bestaan ervaren en welke factoren dit beïnvloeden.  Toch hebben veel zorgprofessionals vrijwel dagelijks te maken met deze doelgroep. Van den Dries-Luitwieler heeft een duidelijk advies aan hen. “Het allerbelangrijkste is, het lijkt een open deur maar dat is het niet, goed luisteren. Dat is echt de basis. Pas daarna ontstaat er ruimte om ook informatie te ontvangen. Wees daar dus in eerste instantie wat terughoudend in. Kijk vooral waar ouders in een bepaalde fase behoefte aan hebben. Maar ook dan blijft luisteren het belangrijkste. Heel goed luisteren.”

Bestellen
Een los exemplaar van de nieuwe VROEG kost € 10,00 (incl. porto) en is te bestellen via de website, klik hier. De prijs voor een abonnement is € 26,50 (Ned.) of € 31,50 (België), zie het aanmeldformulier. Kijk voor meer informatie over Vakblad Vroeg op: www.vakbladvroeg.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here