Excessief huilen komt bij ruim vier procent van de baby’s voor. Helaas wordt bij de meerderheid geen lichamelijke oorzaak gevonden. Ouders zijn een belangrijke indicator, er is sprake van overmatig huilen als zij bij een baby jonger dan 5 maanden aangeven dat er terugkerende en langdurige perioden zijn waarop de baby huilt. Daarnaast is de baby onrustig, moppert of is geïrriteerd en het lukt de ouders niet om dit alles te voorkomen. Het huilen is dan eerder krijsen en ook niet meer communicatief. Daarnaast zijn deze baby’s moeilijk te troosten, (over)bewegelijk, snel afgeleid en schrikachtig. Ouders en baby raken uitgeput en zitten in een vicieuze cirkel; deze doorbreken is dan ook lastig.
Leer hoe jij als professional zowel ouder of verzorgers als de baby kunt helpen deze vicieuze cirkel te doorbreken en welke interventies je kunt inzetten bij dit proces!
Tijdens deze eendaagse cursus krijg je handvatten om ouders en kind te kunnen begrijpen en ondersteunen om tot rust te komen. We gaan in op diverse factoren die een rol spelen omtrent het huilgedrag van hele jonge kinderen en de mogelijke behandelingen.
Tijdens de cursus behandelen we in theoretische en praktische sessies, de volgende onderwerpen:
- Het vierde trimester in relatie tot huilen, voeden en slapen
- Het opbouwen van de band tussen ouder en baby
- Risico- en beschermende factoren
- De 6 ouderschapsvaardigheden en het ‘Lemniscaatmodel’
- De impact van regulatie en co-regulatie
- Invloed van dagelijkse interacties en de ‘Window of tolerance’
- Invloed van lichamelijke gewaarwording, gedachten en emoties van de ouder
- Verschillende interventies bij excessief huilen
- Samenwerking met andere disciplines
Doelgroep
Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor professionals die werken met gezinnen met baby’s en hele jonge kinderen: medisch pedagogisch zorgverleners, maatschappelijk werkers, Jeugdhulpverleners- en – professionals, Kraamverzorgers, Kinder- en jeugdverpleegkundigen en overige geïnteresseerden.
Meer informatie
Voor meer informatie, klik hier