Een goede start voor iedere baby en ouder. Daarover gaat de 2022-editie van het Congres Vroegsignalering bij baby’s van Vakblad Vroeg en Euregionaal Congresburo. Wat voor mogelijkheden hebben we om een kansrijke start voor zoveel mogelijk baby’s en ouders binnen bereik te brengen?

Doe mee aan dit congres >

Deskundigen nemen je bij de hand met bijdragen over zowel nieuwe wetenschappelijke inzichten als succesvolle praktijkervaringen. Ieder vanuit een andere invalshoek gaan zij in op het voorkomen van prenatale blootstellingen. Of, als het daar al te laat voor is, op mogelijkheden om de gevolgen hiervan te verminderen.

De congrespresentaties geven je nieuwe inzichten om baby’s en hun ouders zo goed mogelijk te begeleiden. Informatie en inzichten om de volgende dag direct in de praktijk toe te passen!

Het congres vindt plaats op woensdag 16 november in Utrecht. Ook kun je online aan dit congres deelnemen. Vanaf 1 december zijn alle videoregistraties een maand lang te volgen.

Programma

Prof. dr. Tessa Roseboom: Gelijk goed beginnen
Centraal in de presentatie van Tessa staat wat en hoe iedereen kan bijdragen aan de goede start van elk kind en waarom dit zo belangrijk is. Tessa doorspekt haar lezing met sprekende voorbeelden van welke bijdrage iedere professional kan leveren aan het bouwen aan de basis van gezonde generaties.

Dr. Binu Singh: Aan de wieg werken van regulatieproblemen
Binu gaat in haar presentatie in op het voorkomen van regulatiestoornissen bij baby’s. Ook vertelt zij over de aanpak van het UPC KU Leuven om gezinnen met baby’s en peuters die het moeilijk hebben extra ondersteuning te bieden.

Prof. dr. Caroline de Weerth: Meer doen met maternale prenatale en postnatale stress
Rode draad van de lezing van Caroline vormt de vraag welke specifieke effecten maternale en prenatale stress op de ontwikkeling kunnen hebben. En, heel belangrijk, hoe kunnen we overtollige stress bij moeder en kind voorkomen?

Dr. Ingrid Staal: SPARK-methodiek als preventiemiddel
In haar presentatie gaat Ingrid in op de ins & outs rond het inzetten van de SPARK-methodiek tijdens de zwangerschap en in de babytijd. Ook geeft zij een doorkijkje naar de hieraan gekoppelde instrumenten.

Drs. Brigitte de Jong: Toegroeien naar de Fatherhood Constellation
Daniel Stern heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar moeders en de manier waarop zij de transitie naar het moederschap beleven: de Motherhood Constellation. Aan de hand van verhalen uit de praktijk staat Brigitte in haar presentatie stil bij het preventieve belang van het betrekken van de vader bij de geboorte van een baby, de Fatherhood Constellation.

Drs. Fernanda Sampaio de Carvalho: Beginnend ouderschap na vroeggeboorte
In haar presentatie vertelt Fernanda over de aandachtspunten voor beginnend ouderschap na vroeggeboorte. Wat zijn de dynamieken hierbinnen en hoe kun je hier als professional mee omgaan?

Dr. Ineke de Kruijff: Stressregulatie bij overmatig huilende zuigelingen
Ineke gaat in haar lezing in op ouderfactoren en stressregulatie bij excessief huilende zuigelingen. Zij geeft inzicht in de laatste wetenschappelijk inzichten en bespreekt vervolgens aan de hand van praktijkvoorbeelden de meerwaarde van Advanced Baby Care, een nieuwe werkwijze voor professionals die bij de zorg aan deze zuigelingen betrokken zijn.

Doe mee aan dit congres >

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek Vroeg

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van moeder en kind? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan