Recensie ‘Broos’ door Bob de Raadt

‘Broos’ is een dun boekje met een indringende, medemenselijke wijsheid. Centraal staat de verbondenheid met een overleden kind en het feit dat die verbinding blijft. Het boekje vertelt de verhalen van kinderen die geleefd hebben en overleden zijn. Verhalen die een bijzondere betekenis houden voor hun families en vaak ook voor de zorgverleners.

De auteur, Nette Falkenburg heeft vanuit haar praktijkervaring als Geestelijk Verzorger in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis een schat aan ervaring opgedaan. In ‘Broos’ deelt zij deze belevenissen met ons. Het gaat daarbij over het immense belang van het contact tussen ouders en hun zieke kind, zowel in lichamelijke verbondenheid als in zielsverbondenheid.

De auteur maakt duidelijk hoe belangrijk het is om als ouders gezien te worden en echt contact te hebben met de verpleegkundigen en artsen. In de harde werkelijkheid waarin ouders belanden rondom het overlijden van hun kind kunnen zij ook bijzondere momenten ervaren. Momenten die hen verbinden met hun kind en verder reiken dan wat logisch en voorspelbaar is. Dit boekje bundelt die bijzondere verhalen. Vaders en moeders komen aan het woord en vertellen over de gebeurtenissen die zoveel indruk op hen hebben gemaakt.

Ik vind het bijzonder om in die ervaringen meegenomen te worden. Stuk voor stuk zijn ze zo integer verteld, zo persoonlijk beleefd en zo ontroerend. Respect voor deze verhalen en intieme ervaringen.

Advertentie

‘Broos’, is overzichtelijk ingedeeld: Moeder en vader zijn tijdens het levenseinde van je kind (1); Gezien worden (2); Je eigen weg vinden (3); Bijzondere ervaringen (4); Betekenis geven (5).

Tot slot een kenmerkend citaat: “Als dit je overkomt, dat je kind sterft, klopt er niets meer. Tegelijkertijd ben je ontvankelijk voor gebeurtenissen die je overkomen en die je in een andere laag van je bestaan raken.”

Een boekje om bij stil te staan en om stil van te worden.

‘Broos’ is te bestellen door een mail te sturen aan Nette Falkenburg: j.falkenburg@erasmusmc.nl

Bob de Raadt werkt als medisch maatschappelijk werker, ouderbegeleider en contextueel hulpverlener bij de Erasmus MC Sophia, is gastdocent bij de Erasmus MC Academie (Rotterdam), is lid van Connect2Grow, is boekenrecensent en binnenkort ‘assistent onderzoek’ bij Verloskunde & Neonatologie. www.bobderaadt.nl/rouwenverlies Emailadres: bobderaadt@live.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieAbonneren op lentenummer
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan