Actieve rol voor onderwijs bij aanpak huiselijk geweld in West Veluwe Vallei

0
181

West Veluwe Vallei heeft als eerste regio in Nederland de methode Handle With Care regionaal ingevoerd. Dit betekent dat kinderen die thuis te maken krijgen met huiselijk geweld, binnen 24 uur op een laagdrempelige manier steun krijgen op school. Alle basisscholen uit de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Renkum, Scherpenzeel en Wageningen hebben zich bij deze werkwijze aangesloten. Politie, leerplicht en basisscholen hebben hiertoe een convenant ondertekend.

De gemeente Wageningen was in 2018 als pilot al gestart met Handle With Care. Als de politie aan de deur komt vanwege huiselijk geweld in een gezin met kinderen, wordt er voor de volgende schooldag een signaal naar leerplicht gestuurd. Dit signaal bevat alleen de naam en geboortedatum van het kind en het codewoord ‘Handle with Care’. Leerplicht stuurt dit signaal door naar de juiste school zodat de leerkracht voor het begin van de les weet dat deze leerling extra steun kan gebruiken. Deze steun kan, afhankelijk van de behoefte van een kind, bestaan uit wat extra aandacht, ruimte voor rust en bijvoorbeeld flexibiliteit met toetsen.

Snelle steun

Handle with Care is een initiatief van Augeo Foundation. “Uit onderzoek blijkt dat snelle steun voor kinderen die huiselijk geweld meemaken cruciaal is”, zegt Augeo-directeur Mariëlle Dekker op Omroep Gelderland. “Veel kinderen krijgen posttraumatische stressklachten. School is voor deze kinderen een extra belangrijke, veilige plek. Als ze daar steun ervaren, kan dat hun veerkracht versterken en de schade van geweld helpen beperken.

Korte filmuitleg van Handle with Care >>

Bron huiselijkgeweld.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here