Moeders met een onbedoelde zwangerschap hebben vaker een post-partumdepressie en ervaren minder sociale steun dan moeders met een bedoelde zwangerschap. Hun kinderen kampen bovendien met meer internaliserende en externaliserende gedragssymptomen gedurende de kinderjaren tot aan de vroege adolescentie.

Een en ander blijkt uit onderzoek in het kader van Generation R. De conclusie is dat kinderen uit een ongeplande zwangerschap meer gedragsproblemen hebben, vooral als moeders langdurig ambivalente gevoelens hebben. Het behandelen van de postnatale depressie kan helpen om de problemen te verminderen. De onderzoeksbevindingen tonen het belang aan van een goede mentale gezondheid van de moeder gedurende de eerste 1000 dagen.

Factsheet

De resultaten van het onderzoek zijn samengevat in een factsheet. Deze is hier te downloaden.

Reducing behavior problems in children born after an unintended pregnancy: The Generation R Study

Bron: leernetwerkkooz.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan