Internationale waardering voor stressaanpak bij oogonderzoek

0
87

Veel kinderen ervaren het krijgen van oogdruppels tijdens oogonderzoek als stressvol. Om de spanning weg te nemen heeft Bartiméus het ‘Oogdruppelboekje’ ontwikkeld. Dit boekje is onderwerp van een publicatie in Strabismus, internationaal vakblad in de kinderoogheelkunde.

Kind-en-gezinsgerichte zorg (child-and-family-centered care) is in toenemende mate een belangrijk gebied in de gezondheidszorg in binnen- en buitenland. In de oogheelkundige zorg kan een specialist technisch nog zo begaafd zijn, maar het omgaan met gevoelens van angst, stress of pijn (distress) is niet altijd vanzelfsprekend. Het expertisecentrum diagnostiek visuele aandoeningen van Bartiméus begon jaren geleden al met onderzoek naar deze gevoelens, die door kinderen vaak benoemd worden als pijn.

Keuzemogelijkheden

Veel kinderen blijken het krijgen van oogdruppels het meest vervelend te vinden. Deze druppels zijn soms nodig om de ogen goed te kunnen onderzoeken. Orthoptisten Florine Pilon en Heleen Veen ontwikkelden daarom het oogdruppelboekje.

In het oogdruppelboekje kunnen kinderen aangeven hoe ze willen dat het oogdruppelen gaat. Bijvoorbeeld welk oog eerst, tellen voordat de druppel komt of bij je ouders op schoot zitten. Door de keuzemogelijkheden krijgen de kinderen controle over een lastige situatie, waardoor ze mogelijk minder spanning ervaren.

Minder stress

Het expertisecentrum diagnostiek visuele aandoeningen van Bartiméus is hét expertisecentrum voor onderzoek naar complexe visuele problematiek en zeldzame aandoeningen. Uit de publicatie in Strabismus blijkt dat kinderen die een boekje kregen een lagere score van ‘distress’ laten zien (onderzoek onder 370 kinderen van 4-12 jaar). Het is niet wetenschappelijk aangetoond, maar gebaseerd op ervaringen van kinderen en ouders. De meeste ouders gaven aan het boekje enorm te waarderen en gaven het op 7,6 op een schaal van 1 tot 10.

De publicatie The impact of an eye drop booklet on distress in children when receiving eye drops kwam tot stand onder begeleiding van hoogleraar en oogarts Mies van Genderen en assistent professor Sabina Kef (VU Amsterdam).

Download een gratis abstract van de publicatie (PDF). 

Bron: bartimeus.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here