Vrijwel alle Finse ouders maken gebruik van een gratis babydoos met alles erin wat nodig is voor de verzorging. Dankzij de matras op de bodem dient de doos meteen als wieg. De aanpak stimuleert een gelijke kansrijke start, te meer daar er even geen verschil is tussen arm en rijk. En er valt meer van Finland te leren, neem het langere geboorteverlof. Ook zijn er minder vroeggeboorten en is er daardoor waarschijnlijk sprake van minder babysterfte.

Eens in de drie jaar wordt het internationaal noordelijk verloskundigen congres (Nordic Midwifery Congress) gehouden. Dit jaar is dat van 4 t/m 6 mei in de hoofdstad van Finland; Helsinki. Donderdag 5 mei vieren zij naast de vrijheid ook de Internationale dag van de verloskundige. Ook dit jaar gaat er weer een groep Nederlandse verloskundigen naar toe om onderzoeksresultaten te presenteren, onderwijsvernieuwingen onder de aandacht te brengen en om van elkaar te leren. Eén van de Nederlandse deelnemers, Elke Slagt-Tichelman, verloskundige, epidemioloog en hoofddocent Verloskunde aan de Hogeschool Rotterdam en het Kenniscentrum Zorginnovatie, vertelt hieronder meer over de zorg in Finland.

Babydoos voor gelijke kansrijke start

Al zo’n 80 jaar mogen ouders in Finland een gratis babydoos afhalen bij de huisarts of verloskundige. Deze babydoos bevat alles wat je nodig hebt, van hydrofiele doeken en rompers tot een thermometer en matras. Met dat matras kan de doos zelfs omgetoverd worden tot een wieg. Door de gratis ‘wieg’ slapen kinderen niet meer bij hun ouders in bed zoals in Finland de gewoonte was, maar in de doos. Enige voorwaarde is dat Finse zwangeren voorafgaand aan de vierde zwangerschapsmaand een bezoek brengen aan de huisarts of een prenatale kliniek. Eerder berichtte het AD hierover.

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een vergoeding van 140 euro in plaats van de doos, zodat je als ouders zelf de spullen kan kopen of kan gebruiken van eerdere kinderen. Het kopen van een vergelijkbare uitzet red je echter niet voor 140 euro. Maar liefst 95% van de Finnen kiest dan ook voor de doos. De ouders ervaren veel steun door de doos, het geeft hen het gevoel dat de overheid er echt is om hen te helpen en dat hun baby welkom is. Daarnaast krijgt elke baby een goede en gelijke start. Er is nog even geen verschil tussen arm en rijk. Het helpt Finse ouders op weg bij de verzorging en opvoeding van hun kind. En dat lukt, want Finse kinderen behoren tot de gelukkigste kinderen ter wereld.

Langer geboorteverlof

Ook al is het in Nederland het aantal dagen geboorteverlof in Nederland de afgelopen jaren toegenomen, het aantal dagen geboorteverlof is nog steeds minder dan in Finland. In februari 2020 is in Finland een wet aangenomen waardoor werkende ouders in totaal 164 dagen betaald verlof krijgen.

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Minder vroeggeboorten

Finland heeft ook een kleiner percentage vroeggeboorten dan Nederland. Daarom heeft Finland waarschijnlijk ook relatief iets minder babysterfte dan Nederland.  Vroeggeboren baby’s zijn namelijk iets kwetsbaarder voor overlijden. Het is daarom belangrijk om ook in Nederland vroeggeboortes meer te voorkomen en het aantal vroeggeboortes te verminderen. Dit heeft grote aandacht bij verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen. Zij geven al preventieve en medische zorg op maat. Tevens vindt hier onderzoek naar plaats.

Zelf doen

Wat alle vrouwen zelf kunnen doen, is volgens Elke Slagt-Tichelman nog onderbelicht. Enkele voorbeelden waar vrouwen aandacht aan kunnen besteden zijn: “Een goede mondhygiëne, het tijdig herkennen en laten behandelen van een blaasontsteking in de zwangerschap en je laten vaccineren voor Corona.” Ook het tijdig aan de bel trekken als je klachten hebt in de zwangerschap is preventief voor vroeggeboortes. “Rust nemen als dat nodig is en daarbij luisteren naar je lichaam.”

Dr. Elke Slagt-Tichelman is als verloskundige, epidemioloog en hoofddocent Verloskunde verbonden aan de Hogeschool Rotterdam en het Kenniscentrum Zorginnovatie. Zij is tevens Statenlid in de provincie Drenthe. Voor meer informatie kunt u mailen naar e.slagt-tichelman@hr.nl 

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan