Ontwikkelingen gaan snel. Daarom een update van factoren in de jonge zwangerschap.
De dag begint met diagnostiek. Gekeken wordt naar de 13-weken-echo en het belang van vroegdiagnostiek bij ectopische zwangerschappen. Daarna komt hyperemesis gravidarum aan bod. Wat zijn mogelijke oorzaken en wat kunnen we eraan doen? Tot slot kijken we in de ochtend nog naar de rol van reproductieve genetica. Wat is de evolutie binnen de genetische diagnostiek en de relatie met de vruchtbaarheid?
In de middag ligt de nadruk op de invloed van omgevingsfactoren waar we ons meer en meer van bewust zijn. Wat is bijvoorbeeld de invloed van stress op het immuunsysteem, de vruchtbaarheid en de jonge zwangerschap? Welke toxische stoffen vinden we in de preconceptionele screening en wat is het effect hiervan op de vruchtbaarheid? En wat is de invloed van klimaatverandering? Daarnaast wordt u bijgepraat over infertiliteit en herhaalde miskramen. Wat zijn mogelijke oorzaken van herhaalde miskramen? Wat is het moment om een patiënt door te sturen? Wat is het beleid ten aanzien van miskramen? We sluiten de dag actief af met een bijdrage over het belang van sporten als iemand (net) zwanger is.
Doelgroep
(Klinisch) verloskundigen, verloskundeartsen, gynaecologen, echoscopisten, fertiliteitsartsen, physician assistants O&G, verpleegkundigen O&G en zij die hiervoor in opleiding zijn
Meer informatie
Voor meer informatie over deze scholing door SCEM, klik hier