Zwemles voor autistische kinderen tussen de 2 en 3 jaar heeft prioriteit boven andere therapieën. Kinderen met autisme lopen namelijk een extreem hoog risico op verdrinking in vergelijking met andere kinderen, onder meer vanwege hun grotere affiniteit met water.

Dit suggereert onderzoek naar de ontwikkelingsstoornis waarover mijngezondheidsgids.nl bericht. Uit analyses van overlijdensregisters kwam naar boven dat kinderen met de ASS 160 keer meer risico lopen om te verdrinken dan kinderen zonder autisme. Daarom is zwemles op al jonge leeftijd van groot belang. “Kinderartsen en ouders moeten de kinderen zo snel mogelijk inschrijven voor zwemlessen, voordat ze aan gedrag-, spraak- en ergotherapie beginnen”, zegt hoogleraar epidemiologie Guohua Li:  “Zwemvaardigheid voor kinderen met autisme is een essentiële overlevingsvaardigheid.”

Affiniteit met water
Autistische kinderen zijn vaak geneigd om in de buurt van water te komen, vooral wanneer ze zich angstig voelen. “Ze hebben over het algemeen een affiniteit met water, zoals zwembaden, vijvers en rivieren,” zegt Li. “Het gevoel van water heeft een kalmerend effect op hen, waardoor ze er vaker ingaan en regelmatig verdrinken.” Verstikking komt volgens Li het meest voor onder autistische volwassenen, maar er is meer onderzoek nodig om te bepalen hoe dat komt.

Overlijden door onbedoeld letsel
Li en zijn team kwamen tot deze ontdekking na het analyseren van 32 miljoen overlijdensregisters. Ze identificeerden bijna 1370 autisten die tussen 1999 en 2014 overleden zijn. Hieruit bleek dat een individu met autisme drie keer zoveel risico loopt op overlijden door onbedoeld letsel. Autisten sterven gemiddeld al rond hun 36e, terwijl dat sterftejaar bij mensen zonder autisme rond de 72 ligt. Meer dan een kwart van deze sterfgevallen treedt op door verdrinking en verstikking, en 80 procent hiervan betreft autistische kinderen. Zo luidden de bevindingen van het onderzoek, dat in de American Journal of Public Health gepubliceerd is.

Toenemende sterfgevallen
De onderzoekers ontdekten ook dat het jaarlijks aantal sterfgevallen van autisten in 2014 bijna zeven keer hoger is dan in 1999. Dit komt echter doordat autisme nu beter gediagnosticeerd wordt dan voorheen, stelt Li. “De diagnose van autisme is toegenomen in de laatste twee decennia en eenzelfde toename in sterfgevallen onder autisten is dan te verwachten.”

Dit wordt ook onderschreven door Michael Rosanoff van Autism Speaks. De bevinding dat de levensverwachting van autisten rond de helft van de algemene bevolking ligt, is volgens hem ook uit eerder onderzoek gebleken. Hieruit kwam naar voren dat autisten rond de 2 tot 10 keer meer risico lopen om vroegtijdig te overlijden. “Autisme zelf is geen doodsoorzaak, het gaat hier om andere psychische aandoeningen die het risico vergroten. Deze zijn onder andere schizofrenie, ADHD, epilepsie en depressie.” Hij sluit af met de boodschap dat soortgelijk onderzoek wel erg belangrijk is om sterfgevallen onder autisten te voorkomen.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan