Kinderen die geboren worden na een ernstige zwangerschapsvergiftiging van de moeder hebben op twaalfjarige leeftijd geen problemen met groei en ontwikkeling. Wel hebben zij meer sociaal-emotionele problemen, met name indien hun moeders na de zwangerschap kampten met psychische klachten.

Dit stelt Fenny Beukers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam in haar proefschrift waarover kraamsupportonline.nl bericht. Beukers onderzocht  kinderen die na een moeilijke zwangerschap als gevolg van zwangerschapsvergiftiging te vroeg en te licht werden geboren. De verwachting was dat de kinderen op tienerleeftijd een fikse achterstand zouden hebben. Beukers keek naar de groei, bloeddruk, gedrag en ontwikkeling van de kinderen op 12-jarige leeftijd en ze stelde tot haar verrassing vast dat de tieners die achterstand hebben ingehaald. Ook in hun verstandelijke ontwikkeling blijven ze niet achter, hoewel ze op peuter- en kleuterleeftijd een duidelijke achterstand hadden.

De onderzoeker zag wel dat de kinderen meer sociaal-emotionele problemen hebben. Dit gold met name voor kinderen van moeders die na de zwangerschap psychische klachten hadden. Dit geeft aan dat er aandacht nodig is voor de psychische gezondheid van moeders met een dergelijke aandoening in de zwangerschap, aldus Beukers.

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan